Bakłażan z patelni

Ocena:

4.26 (189)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Bakłażan z patelni to najprostszy sposób na pyszne warzywo na ciepło. Może stanowić samodzielny dodatek do posiłku, jak również składnik innych dań. Bakłażan jest bardzo zdrowy, jednak w trakcie smażenia lubi chłonąć tłuszcz. Podpowiadamy, jak przyrządzić bakłażana na patelni, aby był jak najmniej tłusty i maksymalnie smaczny. 

Składniki:

  • bakłażan  1 szt.

  • olej  2 łyżki stołowe

  • masło  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Bakłażan z patelni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bakłażana pokroić w poprzek na około 1 cm plastry. Posolić i zostawić na 10 minut, by warzywo puściło soki i spłynęła z niego goryczka. Odsączyć plastry przy pomocy ręcznika papierowego. Posypać pieprzem. Bakłażan na patelni powinien być smażony na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.

Porady

  • Bakłażan z patelni będzie miał jeszcze lepszy smak, jeśli w trakcie smażenia dodamy do niego posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Nie warto podsmażać czosnku przed włożeniem warzywa na patelnię, bo jest duża szansa, że się on spali.
  • Bakłażan z patelni może być doprawiony ulubionymi przyprawami, które nadadzą mu smaku. Warto sięgnąć po tymianek, paprykę słodką, czy czosnek granulowany.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić bakłażana z patelni?

Powyższy przepis to pyszny sposób na to, jak przyrządzić bakłażana na patelni. Bakłażan smażony na patelni zwykle pochłania dużo tłuszczu. Można jednak temu zapobiec przez pokrojenie warzywa na plasterki i ich posolenie. Już po 10 minutach oberżyna zacznie puszczać soki. Należy ją osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika oraz przyprawić ulubionymi przyprawami. Bakłażan z patelni smażymy na rozgrzanym oleju dość krótko, do momentu, aż stanie się on miękki. Po zdjęciu z patelni warto wyłożyć plastry bakłażana na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Bakłażana moża jeść na surowo, zapiekać w piekarniku, smażyć i grillować. Warto zwykle jednak posmarować go olejem, aby podczas obróbki termicznej nie wysuszył się zbytnio. Bakłażan z patelni może być podany z granatem i domowym labneh. Można też wykorzystać go do przyrządzenia letniej pasty z bakłażanem, pomidorami i oliwkami. Bakłażan na patelni może być też składnikiem pomidorów faszerowanych bakłażanami.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne