BABKA ZEBRA

Taka babka zawsze wyrasta ogromna. Polecam :)

Dodany przez: anuskap

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 1/2 szklanki mąki rarytasowej
  • 3 łyżki mąki rarytasowej ( na wymieszanie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g orzechów włoskich
  • zapach do ciasta

Przygotowanie

  1. Cukier, wodę i cztery żółtka dobrze ze sobą wymieszać w mikserze. Dodać do tego 2 1/2 szklanki mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do całej masy dodać olej, zapach, orzechy, i ubite na pianę 4 białka. Oddzielic ciasto po połowie w dwóch naczyniach. Do jednego dodać kakao i wymieszać. Do drugiego 3 łyżki mąki, orzechy i wymieszać. Uwaga, ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.Wlewać do foremki na przemian 4 łyżki masy kakaowej i białej. Piec ok. 40 min.
deser Babka kakao zebra
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze