Babka kakaowa

Ocena:

4.38 (169)

  • 20 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Babka kakaowa to pyszna i łatwa w przygotowaniu wariacja na temat tradycyjnej babki wielkanocnej. Jest ona niezwykle puszysta i z powodzeniem można przechowywać ją co najmniej kilka dni, gdyż długo zachowuje świeżość. Babkę kakaową przygotowuje się na bazie kilku składników: jajka, masła, mleka, mąki, cukru, kakao i sody oczyszczonej. Do odtworzenia naszego przepisu na babkę kakaową niezbędna będzie forma na babkę. Możemy też wykorzystać keksówkę bądź tortownicę i przygotować wypiek na bazie ciasta na babkę kakaową. Jak upiec babkę kakaową? Poniżej podajemy szybki i sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. 

Składniki:

  • jajka  1 szt.

  • masło  100 g

  • mleko  250 ml

  • mąka  320 g

  • kakao  20 g

  • cukier  240 g

  • soda oczyszczona  5 g

Babka kakaowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przepis na babkę kakaową zaczynamy od roztopienia masła w garnku. Następnie dodajemy do niego kakao, mleko i cukier, wszystko razem zagotowujemy, przez cały czas mieszając. Dalej odstawiamy do ostudzenia, po czym wbijamy jajko, przesianą mąkę pszenną i sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę i wlewamy do natłuszczonej foremki. Babkę wielkanocną pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

    polewa czekoladowa

Porady

  • Ciasto na babkę kakaową powinno mieć konsystencję budyniu – jeśli będzie zbyt rzadkie, to możemy dodać do niego mąki pszennej, z kolei jeśli będzie zbyt gęste – to problem rozwiąże mleko.
  • Babkę kakaową należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut. Po upływie wyznaczonego czasu warto zrobić test suchego patyczka – jeśli jest on suchy, należy wyjąć babkę z piekarnika. Niezbyt dobrym pomysłem jest przedłużanie czasu pieczenia, gdyż nasza babka kakaowa może zrobić się sucha, a powinna być puszysta i wilgotna. 
  • Przed pieczeniem babki kakaowej formę na babkę należy natłuścić – najlepiej za pomocą masła bądź oleju rzepakowego. 
  • Świetnym pomysłem jest też przygotowanie babki kakaowej na margarynie – takie rozwiązanie dobrze sprawdzi się wówczas, gdy nasz wielkanocny wypiek będzie pełnił funkcję dekoracyjną.
  • Babka kakaowa najlepiej smakuje serwowana posypana cukrem pudrem. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

 

Rodzaje babek wielkanocnych 


Babka jest jednym z tradycyjnych dań wielkanocnych – pełni ona funkcję symboliczną i symbolizuje dostatek i umiejętności kulinarne. Z procesem jej przygotowania wiąże się wiele zabobonów m.in. ten mówiący o tym, że podczas przyrządzania babki wielkanocnej w kuchni nie może pojawić się żaden mężczyzna, w przeciwnym razie babka upadnie. Obecnie babka wielkanocna jest raczej pysznym dodatkiem do świąt i deserem, wobec którego wiele z nas nie może pozostać obojętnym. Wyróżnia się wiele rodzajów babek wielkanocnych, które niekiedy różnią się od siebie niemal wszystkim w tym m.in. smakiem i techniką przygotowania. Jedną z najpopularniejszych babek jest babka piaskowa, którą przyrządza się z czterech podstawowych składników: jajek, mała, mąki i cukru. Dużym uznaniem cieszy się także babka cytrynowa, której ważnym składnikiem (oprócz wyżej wymienionych) jest skórka i sok z cytryny. Nie należy zapominać również o babce drożdżowej, która jest nieco bardziej skomplikowana w przygotowaniu. Oprócz tego spotkać się można także z babką majonezową, babką marmurkową czy też babką kakaową (jak w naszym przepisie). 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne