Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 450 kcal
Składniki:
15 dag suszonych borowików (mogą być podgrzybki)
3 cebule
3 czerstwe kajzerki
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
1/2 kostki masła
5 jajek
szklanka kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Pasztet z suszonych borowików - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Grzyby umyć, zalać niewielką ilością przegotowanej wody i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować, osączyć, a w pozostałym wywarze namoczyć obrane ze skórki kajzerki. Cebule obrać i wraz z grzybami drobno posiekać.
Masę przełożyć do miski, wsypać 2 łyżki orzechów, przyprawić solą i pieprzem. Dodać żółtka i śmietanę, dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać.
Formę do pasztetu posmarować pozostałym masłem i wysypać resztą orzechów. Nałożyć masę, przykryć folią aluminiową. Piec godzinę w temp. 180°C.
NASZA RADA
Aby pasztet nie wysechł podczas pieczenia, formę wstawiamy do blachy wypełnionej wodą.