Babka wielkanocna "TULIPAN"

Przepis na pyszną babkę wielkanocną "Tulipan"

Dodany przez: majkapisz

Babka wielkanocna "TULIPAN"

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.25 z 4 głosów)

Składniki

  • 1 kostka margaryny palma
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • biała polewa dr. Oetkera

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i na końcu ubitą pianę z białek.
  2. Ciasto podzielić na 4 części:
  3. 1 część biała
  4. 2 część - dodać kakao i wymieszać
  5. 3 część - dodać kisiel i wymieszać
  6. 5 część - dodać mak i wymieszać
  7. Do babki z podanej ilości składników idealnie pasuje forma o wymiarach 11 x 39 cm.
  8. Formę wyłożyć pergaminem do pieczenia, posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
  9. Ciasto kłaść łyżką na środek wzdłuż korytka według kolejności: 1 część, 2 część, 3 część, 4 część.
  10. Piec 55 minut w temperaturze 170 stopni C z funkcją termoobieg.
  11. Zimną babkę polać rozpuszczoną białą polewą.
  12. Smacznego!
Wielkanoc Babka babka wielkanocna tulipan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze