babka ucierana

na Wielkanoc

Dodany przez:

babka ucierana

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • mąka 35 dag
  • proszek do pieczenia 1 torebka
  • masło miękkie 15 dag
  • cukier 20 dag
  • sól szczypta
  • jajka 3
  • skórka z 1 cytryny
  • jogurt śmietankowy 25 dag
  • siekane migdały 10 dag
  • kakao 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, solą i skórka z cytryny na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wbijać po jednym jajku, następnie wymieszać ciasto z mąką, jogurtem i migdałami.
  2. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
  3. Wlać do formy ciasto białe, potem ciemne i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez niecała godzinę.
  4. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wielkanoc jajka deser Babka mąka masło
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze