Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa na Wielkanoc Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 190 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Babka pomarańczowa

Babki

Czas przygotowania:
Kalorie:
190 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Ciasto:
  • 25 dag orzechów włoskich obranych
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 12,5 dag cukru
  • łyżka mąki
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • Dekoracja:
  • pomarańcza
  • 20 dag cukru pudru
  • 30 ml likieru pomarańczowego

Przygotowanie

  1. Babka pomarańczowa na Wielkanoc:
  2. ■ Ciasto: orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu i zemleć. Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka zmiksować z cukrem, mąką i skórką pomarańczy na kremową masę.
  3. ■ Kandyzowaną skórkę pomarańczową i orzechy wymieszać z masą jajeczną, delikatnie połączyć z pianą. Ciasto wlać do formy w kształcie wieńca, piec godzinę w temp. 200°C.
  4. ■ Skórkę pomarańczy odkroić i pokroić w paseczki. Cukier puder wymieszać z 3 łyżkami soku wyciśniętego z pomarańczy i likierem na kremową masę.
  5. ■ Ciasto ostudzić i udekorować lukrem, paseczkami skórki oraz ew. połówkami orzechów włoskich.
  6. Ciasto, takie jak babka pomarańczowa  idealnie pasuje na stół wielkanocny. Tradycyjna  babka pomarańczowa  sprawi, że święta będą jedyne w swoim rodzaju.
  7. Smacznego!
deser orzechy włoskie Babka likier pomarańczowy skórka pomarańczy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze