Babka plamka

Pyszna i niezwykle kolorowa, gotowana babka.

Dodany przez: jotesa

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek + białka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • starta skórka z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • kisiel wiśniowy
  • budyń śmietankowy
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżki zmielonego maku
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania lub dowolna polewa

Przygotowanie

  1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku, aż do puszystej masy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy. Dodajemy sok z cytryny i startą skórkę. Dokładnie miksujemy.
  2. Ubijamy białka, dodajemy do nich szczyptę soli. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
  3. Ciasto dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy kisiel, do drugiej - budyń, do trzeciej - kakao, a do czwartej - suchy mak (uprzednio zmielony w młynku do kawy). Każdą część delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.
  4. Formę do gotowania babki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto do formy wlewamy na przemian. Formę wkładamy do gotującej wody (sięgającej do wysokości 3/4 formy). Gotujemy ok. 60-70 minut. W trakcie gotowania należy uzupełniać ilość wody. Formę należy od góry obciążyć, aby nie pływała w garnku.
  5. Po przestudzeniu, babkę posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą.
deser kakao budyń mak kisiel babka gotowana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze