Babka makowa z jabłkami

pyszne, wilgotne ciasto bez użycia miksera

Dodany przez: Joanna 55

Babka makowa z jabłkami

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku suchego
  • 1 szklanka cukru pudru/dałam zwykły/
  • 200 gram stopionego masła
  • 1 szklanka białek
  • 2 jabłka obrane i pokrojone na małe kawałki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Mak, cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć razem.
  2. Dodać jabłka i wymieszać.
  3. Wlać letnie masło.
  4. Dodać ubite białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć.
  5. Przelać do keksówki o wym. 12/30 cm., natłuszczonej i oprószonej bułką tartą lub wysłać pergaminem. Ja tym razem piekłam tortownicy 24 cm ale lepiej jest upiec w keksówce.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 50 minut, do suchego patyczka
jajka deser dla dzieci jabłka masło mak aromat migdałowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze