cynamonowa_babka

Cynamonowa babka

Ocena:

4.49 (175)

  • 1 godz. 15 min.
Pyszna cynamonowa babeczka do południowej kawki;-)))

Składniki:

  • 5 białek
  • 3 żółtka
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mąki pszennej
  • 12 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag margaryny, która nalezy roztopic
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • cynamon
  • cukier puder do dekoracji

Cynamonowa babka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przesiewamy maki z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku i odrobinie cukru. Następnie mąkę i naszą margarynę. Do formy babkowej wlewamy po odrobinie ciasta i posypujemy cynamonem i tak do wyczerpania ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego pieca (około 190C) i pieczemy około 40 minut. Upieczoną wyjmujemy z pieca i studzimy.
  • Szykujemy sobie naszą polewę. Na szklankę cukru pudru dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyzeczkę wrzątku. Szybko mieszamy i tak powstałą masą polewamy nasza babeczkę. Ciasto gotowe.
  • Przepis na tą babeczkę znalazłam w starej gazecie podczas porzadków. Jest smaczna i delikatna, oczywiście dla amatorów cynamonu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne