BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI

TRADYCYJNA BABKA NA WIELKANOC TO BABKA DROŻDŻOWA.JEST PUSZYSTA I SMACZNA.

Dodany przez: prze -967

BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI

Babki

Czas przygotowania:
Kalorie:
130 kcal
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • CIASTO;
  • 2 SZKL,MĄKI PSZENNEJ
  • 3/4 KOSTKI MARGARYNY ROZPUSZCZONEJ
  • 3 DAG ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
  • 0,5 SZKL.MLEKA
  • 0,5SZKL.CUKRU
  • 5 ŻÓŁTEK
  • 10 DAG RODZYNEK
  • LUKIER;
  • 1 BIAŁKO
  • 3/4 SZKL.CUKRU PUDRU
  • 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY

Przygotowanie

  1. 1.ZROBIĆ ROZCZYN ;Z DROŻDŻY,MLEKA I CUKRU.POZOSTAWIĆ AŻ WYROŚNIE
  2. 2.MARGARYNĘ ROZPUŚCIĆ W GARNKU I OSTUDZIĆ.
  3. 3.RODZYNKI NAMOCZYĆ A GDY NAPĘCZNIEJĄ OPRUSZYĆ LEKKO MĄKĄ /WTEDY NIE OPADNĄ/.
  4. 4.DO MISKI WSYPAĆ MĄKĘ, DODAĆ ŻÓŁTKA,CUKIER I ROZCZYN.
  5. 5.WYROBIĆ CIASTO RĘKOMA WŁOŻYĆ DO NATŁUSZCZONEJ FORMY BABKI I ODSTAWIĆ NA 30 MIN.
  6. 6.WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NA 180 STOPNI I PIEC 45MIN.
  7. 7.ZROBIĆ LUKIER MIKSUJĄC BIAŁKO Z PUDREM I SOKIEM Z CYTRYNY.
  8. 8.OSTUDZONĄ BABKĘ POLUKROWAĆ I OZDOBIĆ RODZYNKAMI.
Wielkanoc deser Babka mąka lukier drożdże rodzynki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze