Babka cytrynowa

Babka cytrynowa - przepis ten dostałem od cioci mieszkającej na wsi, która ma go od swojej mamy.

Dodany przez: Bahus1

Babka cytrynowa

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 7 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 cytryny,
  • 50 dag mąki pszennej,
  • 25 dag mączki ziemniaczanej,
  • 1 kg cukru,
  • 24 jajka,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.
  • Opcjonalnie można wzbogacić smak dodając kilka kropli esencji cytrynowej.

Przygotowanie

  1. Jak przygotować pyszny przepis na Wielkanoc np. - babka cytrynowa:
  2. Cytryny ugotować (razem ze skórką), tak aby można je było przebić słomką. Pokroić na kawałki, wyjąć pestki, przetrzeć przez cedzak (lub zmiksować) i ucierać w donicy dosypując po trochu cukier i dodając żółtka. Utrzeć na białą masę.
  3. Ubić na sztywno  pianę z białek i zmieszać z utartą masą dodając podczas mieszania stopniowo obie mąki. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem.
  4. Wstawić do nagrzanego pieca (180 stopni C) Piec ok. 1 godzinę w 180-190 stopniach.
  5. Babka cytrynowa wyjdzie pyszna, bo nie ma to jak babka cytrynowa na święta :)
  6. Smacznego!
jajka deser mąka cukier cytryny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze