Babka budyniowa ze śmietaną

Babka nie wymaga zbyt wiele zachodu, jest puszysta, miękka i dosłownie rozpływa się w ustach;)

Dodany przez: smakuś

Babka budyniowa ze śmietaną

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 5 jajek,
  • szkl. śmietany 30%,
  • szkl. mąki,
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40g),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 i 1/3 szkl. cukru.

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać na przemian budyń z mąką zmieszaną z proszkiem, dolewając śmietankę. Na koniec dodać ubite białka. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec 45 min w temp. 175st.
jajka deser śmietana 30 budyń waniliowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze