231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska ZjedzPięknie

Babka budyniowa

Ocena:

4.41 (174)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Babka budyniowa to delikatne, puszyste i wilgotne ciasto, oryginalna wariacja na temat tradycyjnych wypieków na Wielkanoc. Bazuje na lekkiej masie biszkoptowej z dodatkiem słodkiej śmietanki i budyniu śmietankowego lub waniliowego. Nie potrzebuje żadnych wymyślnych składników, a zachwyca subtelnym smakiem i perfekcyjną konsystencją. Można udekorować ją cukrem pudrem lub prostym lukrem cytrynowym. Sprawdźcie, jak powstaje wilgotna babka budyniowa. 

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • śmietana 30%  200 ml

  • mąka tortowa  170 g

  • budyń waniliowy  90 g

  • cukier  100 g

  • proszek do pieczenia  8 g

Babka budyniowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wyjmujemy jajka i śmietankę z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową, zanim zaczniemy pracę. Natłuszczamy formę do babki z kominem miękkim masłem lub olejem za pomocą pędzelka cukierniczego lub kawałka pergaminu. Równomiernie posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Jeśli babka z budyniem nie będzie ozdabiać wielkanocnego stołu, ciasto możemy równie dobrze upiec w keksówce lub tortownicy. 

    babka budyniowa - przygotowanie formy
  • Krok 2:

    Oddzielamy białka od żółtek. Staramy się zrobić to precyzyjnie, żeby nie zanieczyścić poszczególnych składników. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy drobny biały cukier, cały czas miksując. Masa powinna stać się gęsta, kremowa i błyszcząca. 

    babka budyniowa - ubijanie białek
  • Krok 3:

    Dodajemy żółtka do białek. Miksujemy je przez chwilę, aż składniki się połączą. Nie przeciągajmy tego procesu, żeby ukręcona wcześniej pianka nie straciła swojej puszystej struktury. 

    babka budyniowa - masa jajeczna
  • Krok 4:

    Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej. Dosypujemy budyń śmietankowy lub waniliowy. Dodajemy słodką śmietankę 30%. Mieszamy całość za pomocą szpatułki tylko do połączenia składników. Możemy też zrobić to na niskich obrotach miksera.  

    babka budyniowa - dodanie suchych składników
  • Krok 5:

    Przelewamy masę do przygotowanej formy. Pieczemy przez 40 minut w 170°C, do suchego patyczka. Babka budyniowa powinna studzić się stopniowo. Najpierw wyłączamy piekarnik i uchylamy jego drzwiczki. Po 15 minutach wyciągamy ciasto na blat kuchenny i studzimy je, po czym ostrożnie wyjmujemy z foremki. Żeby babka bez problemu wysunęła się ze wszystkich zakamarków i nie przykleiła się do ścianek, można ją zanurzyć na chwilę w lodowatej wodzie.  

    babka budyniowa - pieczenie
  • Krok 6:

    Umieszczamy babkę na paterze lub ozdobnym talerzu i oprószamy ją cukrem pudrem. Do dekoracji wielkanocnego ciasta można również wykorzystać lukier cytrynowy lub polewę czekoladową.   

    babka budyniowa - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne