Babeczki z wiśniami

Ocena:

4.47 (152)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Babeczki z wiśniami to najlepszy pomysł na szybki deser, kiedy nachodzi nagła ochota na coś słodkiego. Taki deser jest banalnie prosty w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się do wspólnego gotowania z dziećmi. Jak zrobić babeczki z wiśniami, aby pięknie wyrosły i zachwycały smakiem? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis i przetestujcie go we własnych kuchniach!

Składniki:

  • mąka  300 g

  • jajka  1 szt.

  • mleko  180 ml

  • cukier  150 g

  • olej  70 ml

  • proszek do pieczenia  2 łyżeczki

  • sól  1 szczypta

  • wiśnie  300 g

Babeczki z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na babeczki: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Następnie dodajemy do tego cukier, cukier wanilinowy, sól, jajko, mleko i olej. Wszystko miksujemy na gładką masę, a na koniec dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. 

    babeczki-z-wisniami
  • Krok 2:

    Babeczki z wiśniami: Papilotki papierowe napełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone babeczki z wiśniami wyjmujemy z piekarnika, i studzimy na kratce. 

    pieczenie-babeczek

Porady

  • Aby babeczki z wiśniami były jeszcze bardziej rozkoszne, można je po upieczeniu i wystudzeniu wzbogacić kremem, bitą śmietaną lub lukrem. Pysznie sprawdzi się tu również polewa czekoladowa lub po prostu czekolada mleczna rozpuszczona w kąpieli wodnej.
  • Jeśli wolicie czekoladowe wypieki, możecie dosypać do ciasta na babeczki kilka łyżek kakao. Warto wtedy dodać też odrobinę więcej cukru, aby zbalansować jego gorzki smak. 
  • Takie babeczki z wiśniami świetnie sprawdzą się jako jadalny prezent na różne okazje lub jako upominek, któy przynosimy ze sobą, idąc w gości. Wystarczy estetycznie je zapakować lub dodatkowo ozdobić papierowymi dekoracjami na wykałaczce. 
  • Babeczki z wiśniami można upiec w jednorazowych papilotkach lub silikonowej formie na kilka babeczek. Jeśli natomiast nie macie papilotek, a chcielibyście upiec babeczki, możecie zrobić takie foremki samodzielnie, z papieru do pieczenia. 
  • Dobrym pomysłem są również kruche babeczki z wiśniami, które możemy upiec w formie tartaletek. Takie chrupiące spody wypełniamy świeżymi, wydrylowanymi owocami albo konfiturami czy dżemem. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Babeczki z wiśniami - przepis na gotowanie z dziećmi 

Przepis na babeczki z wiśniami nie ma sobie równych, jeśli chodzi o szybkość prostotę wykonania. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i przelać do foremek, co zajmuje dosłownie kilka minut, a potem zostaje już tylko cierpliwe czekanie, aż muffinki z wiśniami urosną i nabiorą złocistego koloru. W tej recepturze nie musimy oddzielać i ubijać białek oraz żółtek, ani przygotowywać skomplikowanych kremów, dlatego możemy powierzyć wszystkie zadania dzieciom. Maluchy z chęcią będą mieszały masę, a następnie napełniały nią foremki. Z kolei kiedy babeczni z wiśniami będą już upieczone, mali kucharze mogą bawić się w dekorowanie ich polewami lub posypkami. 

Babeczki z wiśniami - dodatki

Do takich babeczek można dodać przeróżne składniki, w zależności od naszych upodobań i tego, co akurat mamy w swoich szafkach. Świetnym dodatkiem będą kawałki czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białej), posiekane bakalie czy orzechy, ziarenka z laski wanilii, starty korzeń imbiru czy posiekane listki mięty. Innym pomysłem jest nadzienie, którym można nadziać już upieczone babeczki. Może to być krem budyniowy, masa kajmakowa czy domowa nutella.

Jednak dodatki to nie tylko składniki, które mieszamy z ciastem, a także polewy, posypki i inne słodkie dekoracje, które lądują na wierzchu gotowych babeczek. Czym udekorować babeczki po upieczeniu? Zawsze sprawdza się klasyczny lukier z cukru pudru i soku z cytryny, ale warto też przetestować babeczki w polewie czekoladowej oraz takie oblane słonym karmelem.

Inne przepisy na babeczki

Babeczki z wiśniami to nie wszystko, gdyż domowe muffinki przygotujemy też z dodatkiem innych owoców. Przepis na babeczki można urozmaicić właściwie wszystkimi owocami, zarówno świeżymi, jak i tymi mrożonymi. Wystarczy przygotować klasyczne ciasto na babeczki czekoladowe czy babeczki waniliowe, a następnie dosypać do niego ulubione drobne owoce lub pokrojone cząstki tych większych. 

Choć do babeczek świetnie nadają się mrożone owoce, a także owocowe przetwory w formie konfitur i dżemów, to przepisy na babeczki warto przygotowywać z sezonowych owoców, pełnych witamin i dobroczynnych właściwości. Latem najlepiej przygotować babeczki z malinami czy muffiny jagodowe, natomiast jesienią babeczki dyniowe oraz babeczki z jabłkami. Zimą sprawdzą się babeczki cytrynowe, a wiosną babeczki z rabarbarem.

Tym, którzy dbają o linię polecamy babeczki bananowe oraz babeczki marchewkowe. To pyszny sposób na zdrowe słodycze bez wyrzutów sumienia. Innym pomysłem na fit deser są babeczki jogurtowe. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne