Babeczki z mięsem

Ocena:

4.42 (163)

  • 55 min.
Przygotowanie: 55 minut
Porcja: 325 kcal
Składniki na 12 porcji

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki maki
  • 20 dag masła
  • jajko
  • 20 dag pieczeni rzymskiej
  • 10 dag pieczarek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka igieł świeżego rozmarynu
  • łyżka śmietany
  • tłuszcz do formy
  • żółtko do posmarowania
  • sól
  • pieprz

Babeczki z mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z przesianej mąki, zimnego masła, jajka, szczypty soli i 2 łyżek wody zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki.
  • Mięso z pieczeni drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, posiekać. Jajka obrać, posiekać. Gałązki rozmarynu opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Mięso, pieczarki, jajka i rozmaryn wymieszać, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.
  • Z 2/3 ciasta rozwałkować placek grubości około 4 mm. Podzielić na 12 części i wykleić nim natłuszczone zagłębienia na blasze do muffinek lub wylepić foremki do babeczek. Nałożyć farsz. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć nadzienie i zlepić brzegi babeczek. Wierzchy posmarować roztrzepanym żółtkiem. Na środku każdej babeczki zrobić szpikulcem dziurkę, żeby farsz mógł odparować. Piec 35 minut w temperaturze 190ºC.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne