Babeczki kajmakowe

Ocena:

4.48 (191)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Babeczki kajmakowe sprawdzają się jako niewielki dodatek do kawy lub herbaty, świetnie zaprezentują się też na wielkanocnym stole. Są łatwe do wykonania, a samo ich przygotowanie – bez czasu chłodzenia i pieczenia – zajmuje niecałe 15 min. Przepis sprawdza się do rodzinnych wypieków z dziećmi. Wylepianie foremek będzie dla nich niemałą frajdą. Domowe babeczki z kajmakiem można ozdobić czekoladą i orzechami.

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • masło  300 g

  • cukier puder  30 g

  • żółtko  2 szt.

  • masa kajmakowa  400 g

  • czekolada deserowa  20 g

  • orzechy mielone  20 g

Babeczki kajmakowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kruche ciasto: mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 200 g zimnego masła (siekamy je nożem na mniejsze kawałki), cukier i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.

  • Krok 2:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 170°C, wyciągamy foremki do babeczek.

  • Krok 3:

    Pieczenie: wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim foremki – na grubość ok. 3 mm. Babeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 min. Gdy się upieką, czekamy aż przestygną i wyjmujemy je z foremek.

  • Krok 4:

    Krem kajmakowy: masło ucieramy mikserem na puszystą masę przez ok. 10 min. Łyżka po łyżce dodajemy kajmak. Gotowy krem odstawiamy do lodówki.

  • Krok 5:

    Nadziewanie babeczek: krem kajmakowy nakładamy na przestudzone babeczki, np. przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego.

  • Krok 6:

    Dekoracja: gotowe babeczki kajmakowe posypujemy startą na wiórki czekoladą i mielonymi orzechami.

Porady

  • Z proporcji podanych w przepisie wychodzi ok. 25 babeczek.
  • Do kruchego ciasta nie dodajemy białek. Jeśli wbijemy całe jajka, babeczki wyjdą twarde.
  • Masło siekamy zimnym nożem, żeby niepotrzebnie nie podnosić temperatury ciasta. Zagniatamy je szybko, bez wyrabiania i odstawiamy do schłodzenia.
  • Z kolei masło na krem kajmakowy wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  • Kajmak możemy przygotować samodzielnie, gotując mleko skondensowane w puszce na małej mocy palnika przez ok. 2–3 godz. Zdecydowanie szybciej jest sięgnąć po gotowy kajmak lub masę krówkową, jednak warto zwrócić uwagę na skład podany na etykiecie – olej palmowy i emulgatory są nie tylko zbędne, ale przede wszystkim szkodliwe dla zdrowia.
  • Do dekoracji możemy wykorzystać czekoladę mleczną, deserową lub gorzką, mielone orzechy włoskie lub laskowe.
  • Babeczki z masą kajmakową można przechowywać w puszce lub zamkniętym słoiku nawet do 10 dni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Babeczki kajmakowe – dodatki

W zależności od gustu i okazji, do babeczek można dodać słodki krem lub deserową czekoladę. Jeśli przygotowujemy je na przyjęcie urodzinowe dla dziecka, lepiej sprawdzi się słodsza wersja – z kremem lub owocami. Do kawy z przyjaciółką możemy przygotować bardziej deserowe babeczki z kajmakiem i gorzką czekoladą.

Sprawdzone dodatki do babeczek to:

  • polewa czekoladowa – możemy położyć ją bezpośrednio na kruche ciasto pod krem kajmakowy lub na wierzch,
  • krem mascarpone – przygotowujemy go z bitej śmietany i serka, nakładamy na babeczki z kajmakiem przy pomocy rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką,
  • dżem porzeczkowy – słodko–kwaśny dodatek świetnie przełamuje słodycz kajmaku, kładziemy go pod warstwą kajmaku,
  • wiśnie w żelu – słodki dodatek, który pojawia się po przegryzieniu babeczki,
  • orzechy laskowe – zatopione w kajmaku dla wielu są równie miłą niespodzianką.

Babeczki kajmakowe – dekoracja

Poza wiórkami czekoladowymi i mielonymi orzechami, do dekoracji możemy wykorzystać także:

  • płatki migdałów,
  • kandyzowaną skórkę pomarańczy,
  • świeże owoce – do kajmaku świetnie pasują maliny, borówki lub jeżyny,
  • pokruszone ciasteczka lub wafelki, bakalie – rodzynki, żurawinę, daktyle,
  • gotową posypkę cukrową – w kształcie perełek, serc lub gwiazdek.

Foremki do wypiekania babeczek z kajmakiem

Do wypiekania babeczek możemy wybrać:

  • metalowe foremki – pokryte są specjalną powłoką, do której nie przywiera ciasto, dobrze rozprowadzają ciepło. Aby łatwiej było wyjąć z nich babeczki, można każdą foremkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą,
  • foremki silikonowe – równie dobrze rozprowadzają ciepło, a przy przechowywaniu zajmują niewiele miejsca w kuchni. Dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach,
  • usztywniane papilotki – to wygodne rozwiązanie dla osób, które nie lubią przechowywać w kuchni zbyt dużej ilości gadżetów. Wykonane są z papieru, więc są jednokrotnego użytku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne