Babeczki ryżowe

nie ma co się rozpisywać, koniecznie trzeba ich spróbować

Deserymuffinki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 157 głosów)

Składniki:

  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • kubeczek śmietany kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 duże garści malin - mrożonych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • masło do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i solą, wsypać ryż, gotować ok. 20 minut. Ugotowan ryż odstawic na kilka minut, by wchłonął mleko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy spęcznieje wymieszać z ryżem, do rozpuszczenia.Śmietanę ubić, połączyć z ostudzonym ryżem, dodać garść malin i 4 połówki brzoskwiń pokrojonych w kostkę, dokładnie wymieszać. Filiżanki wysmarować masłem - wyjdzie 5-6 porcji, w zależności od wielkości filiżanek, napełnić masą ryżową. Odstawić na ok. 2 godziny do stężenia. Z pozostałych owoców brzoskwiń odjąć 3 połówki (pokroić je w grubszą kostkę ), resztę zmiksować razem z sokiem, dodać 1/2 szklanki wody, sok z cytryny i zagotować. Zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Dodać pokrojone brzoskwinie i garść malin. Babeczki wyjąć z filiżanek na talerzyki - uderzając w denko, podawać polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy