Przygotowanie: 55 minut
Porcja: 325 kcal
Składniki na 12 porcji
Składniki:
2 i 1/2 szklanki maki
20 dag masła
jajko
20 dag pieczeni rzymskiej
10 dag pieczarek
2 jajka ugotowane na twardo
łyżka igieł świeżego rozmarynu
łyżka śmietany
tłuszcz do formy
żółtko do posmarowania
sól
pieprz
Babeczki z mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z przesianej mąki, zimnego masła, jajka, szczypty soli i 2 łyżek wody zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Mięso z pieczeni drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, posiekać. Jajka obrać, posiekać. Gałązki rozmarynu opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Mięso, pieczarki, jajka i rozmaryn wymieszać, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.
Z 2/3 ciasta rozwałkować placek grubości około 4 mm. Podzielić na 12 części i wykleić nim natłuszczone zagłębienia na blasze do muffinek lub wylepić foremki do babeczek. Nałożyć farsz. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć nadzienie i zlepić brzegi babeczek. Wierzchy posmarować roztrzepanym żółtkiem. Na środku każdej babeczki zrobić szpikulcem dziurkę, żeby farsz mógł odparować. Piec 35 minut w temperaturze 190ºC.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!