Muffiny jogurtowe

Ocena:

4.55 (181)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Muffiny jogurtowe są mięciutkie i delikatne w smaku, cieszą się dużą popularnością wśród niemal wszystkich amatorów wypieków. Jogurt naturalny sprawia, że na długo pozostają wilgotne i pyszne. Są tak proste w przygotowaniu, że możemy do pomocy zaangażować dzieci. Wypróbujcie przepis na muffinki jogurtowe i przekonajcie się sami.

Składniki:

  • cukier  60 g

  • cukier waniliowy  10 g

  • jajka  1 szt.

  • jogurt naturalny  190 g

  • masło  20 g

  • mąka pszenna  170 g

  • proszek do pieczenia  5 g

Muffiny jogurtowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a blachę lub foremki na muffiny wykładamy papilotkami (możemy je zastąpić wyciętym w kwadraty papierem do pieczenia).

  • Krok 2:

    W garnuszku rozpuszczamy masło, nie doprowadzając do zagotowania. Do suchej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. 

  • Krok 3:

    W drugiej misce umieszczamy jajka, cukry (biały i wanilinowy) i ubijamy aż powstanie sprężysta biała masa. Dodajemy roztopione masło, jogurt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszajmy szpatułką, ale tylko do połączenia składników. 

  • Krok 4:

    Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

  • Krok 5:

    Muffiny jogurtowe możemy podać z odrobiną lukru lub dodać do ciasta skórkę cytrynową, dzięki której będą miały orzeźwiającą nutę (sprawdzi się też kandyzowana skórka pomarańczowa). Sezonowo możemy wzbogacić ciasto o jagody lub maliny.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne