babeczki czekoladowo-sernikowe

babeczki ładnie się prezentują, sa smaczne

Deserymuffinki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 147 głosów)

Składniki:

  • Masa czekoladowa:
  • • 100 g masła
  • • 40 g kakao
  • • 100 g brązowego cukru
  • • 2 jajka
  • • 100 g mąki pszennej
  • • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • • 150 - 200 g sera twarogowego śmietankowego
  • • 1 czubata łyżeczka mąki
  • • 3 łyżki białego cukru
  • • 1 białko jajka
  • oraz
  • • 1 słoik (250 ml) konfitury wiśniowej z całymi wiśniami lub wiśni w syropie

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Babeczki można piec w papierowych papilotkach,ułożonych w formie na muffiny, lub metalowych foremkach na mini tarty
  • •Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować. Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury wiśniowej (z wiśniami lub bez), cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
  • •W miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja.
  • •Czekoladową masę wyłożyć do papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny lub do blaszanych foremek na mini tarty. Masą wypełnić pojemniczki nie więcej niż do około 1/2 - 2/3 ich objętości. Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 wiśnie z konfitury lub syropu (uwaga: foremki nie mogą być całkowicie wypełnione, gdyż ciasto urośnie jeszcze podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 23 minuty.
  • •Ostudzić na metalowej kratce. Udekorować pozostałymi wiśniami z konfitury i syropem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy