Baba Wielkanocna

Pyszna kolorowa baba na Wielkanoc.

Dodany przez: Danusia19671

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • mąka-2 szkl
  • cukier -1 szkl
  • jajka -6 szt
  • margaryna -250 g
  • proszek do pieczenia -2 łyżeczki
  • cukier waniliowy -1 opak
  • olej -1/3 szkl
  • kakao -1 łyżka
  • mak -0,5 szkl
  • tłuszcz do formy
  • kisiel pomarańczowy -1 opak
  • kisiel wiśniowy -1 opak

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy stopniowo dodawać, po jednym żółtku, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. Następnie ucierając, powoli wlewać olej, wymiksować.
  2. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 4 części. I część dodać kisiel pomarańczowy. II kakao III mak IV kisiel wiśniowy Wszystkie masy dokładnie wymieszać. Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, warstwami po kolei wylewać ciasto do formy. Na końcu nożem kilka razy w koło zakręcić ciasto. Piec ok.50 minut w 190 stop
deser mąka olej mak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze