Baba staropolska

Ocena:

4.48 (154)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Tradycyjna babka wielkanocna z dodatkiem szafranu - ma piękny kolor i jest delikatna w smaku.

Składniki:

  • drożdże  50 g

  • masło  200 g

  • mleko  230 ml

  • skórka z cytryny  1 łyżeczka

  • sok z cytryny  1 łyżeczka

  • żółtko  2 szklanki

  • mąka  200 g

  • sól  3 g

  • cukier  200 g

  • wanilia  0.5 szt.

  • spirytus  20 ml

  • szafran  0.5 g

Baba staropolska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szafran: moczymy w spirytusie i odstawiamy na noc.

  • Krok 2:

    Zaczyn: pół szklanki mąki mieszamy z łyżeczką cukru i rozdrobnionymi w mleku drożdżami.

  • Krok 3:

    Ciasto: żółtka z cukrem ubijamy na parze, aż zbieleją. Dodajemy mąkę, wanilię, sól, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy. Łączymy z rozczynem drożdży i długo (aż 40–50 min) wyrabiamy ręcznie, dodając w tym czasie szafran ze spirytusem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Krok 4:

    Masło: rozpuszczamy i dodajemy do ciasta, które podwoiło swoją objętość. Wyrabiamy tak długo, aż się połączą.

  • Krok 5:

    Pieczenie: ciasto nakładamy do wysmarowanych masłem form, mniej więcej do 1/3 wysokości. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, wstawiamy na 1 godz. do pieca rozgrzanego do temp. 180°C. Babka jest bardzo delikatna i łatwo opada, należy więc bardzo ostrożnie wyjmować ją z piekarnika. 

Porady

Szafranu nie warto kupować na zapas, bo tylko przez rok zachowuje pełnię swych zalet. Otwarty szybko wchłania wilgoć i fermentuje. Świeży przed dodaniem do wypieków najlepiej namoczyć (wystarczy kilka nitek) w mleku lub w alkoholu.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne