fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.48 (154)
Tradycyjna babka wielkanocna z dodatkiem szafranu - ma piękny kolor i jest delikatna w smaku.
drożdże 50 g
masło 200 g
mleko 230 ml
skórka z cytryny 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
żółtko 2 szklanki
mąka 200 g
sól 3 g
cukier 200 g
wanilia 0.5 szt.
spirytus 20 ml
szafran 0.5 g
Szafran: moczymy w spirytusie i odstawiamy na noc.
Zaczyn: pół szklanki mąki mieszamy z łyżeczką cukru i rozdrobnionymi w mleku drożdżami.
Ciasto: żółtka z cukrem ubijamy na parze, aż zbieleją. Dodajemy mąkę, wanilię, sól, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy. Łączymy z rozczynem drożdży i długo (aż 40–50 min) wyrabiamy ręcznie, dodając w tym czasie szafran ze spirytusem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło: rozpuszczamy i dodajemy do ciasta, które podwoiło swoją objętość. Wyrabiamy tak długo, aż się połączą.
Pieczenie: ciasto nakładamy do wysmarowanych masłem form, mniej więcej do 1/3 wysokości. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, wstawiamy na 1 godz. do pieca rozgrzanego do temp. 180°C. Babka jest bardzo delikatna i łatwo opada, należy więc bardzo ostrożnie wyjmować ją z piekarnika.
Porady
Szafranu nie warto kupować na zapas, bo tylko przez rok zachowuje pełnię swych zalet. Otwarty szybko wchłania wilgoć i fermentuje. Świeży przed dodaniem do wypieków najlepiej namoczyć (wystarczy kilka nitek) w mleku lub w alkoholu.