Awokado pieczone w panierce z siemienia lnianego

Ocena:

4.57 (184)

Wegetariańska przekąska z awokado w roli głównej - zapieczone awokado w połączeniu z chrupiącym siemieniem lnianym i serem będzie smakować nie tylko na kolację!

Składniki:

  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • sól
  • pieprz
  • ulubione przyprawy do smaku
  • 3 łyżki pokruszonych słonych paluszków
  • 2 łyżki utartego sera typu parmezan
  • 2 małe awokado
  • olej z awokado lub rzepakowy do wysmarowania blachy

Awokado pieczone w panierce z siemienia lnianego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Łyżkę siemienia lnianego mielemy w młynku na proszek i zalewamy 6 łyżkami wrzątku. Dodajemy po parę szczypt soli
  • pieprzu i ulubionych przypraw
  • dokładnie rozcieramy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Pozostałe siemię prażymy na suchej patelni do czasu
  • aż zacznie wydawać piękny aromat (jeśli mamy obawy
  • że je przypali my
  • dosypujemy łyżkę sezamu i prażymy
  • aż nabierze złotego koloru)
  • studzimy.
  • Jedną łyżkę uprażonego siemienia mielemy w młynku z dwoma szczyptami soli i mieszamy z pozostałymi ziarnami
  • pokruszonymi paluszkami oraz parmezanem.
  • Dojrzałe awokado (musi takie być
  • inaczej zrobi się gorzkie podczas pieczenia) kroimy na krążki
  • maczamy je w mieszance siemienia i wody
  • obtaczamy w mieszance ziaren
  • parmezanu i paluszków.
  • Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i obficie natłuszczonej olejem blaszce. Pieczemy w temp. 200°C przez 7–8 min. Podajemy na gorąco
  • najlepiej w towarzystwie jakiegoś wyrazistego sosu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: przepis na guacamole

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne