Atenski Szaszłyk

Przy grillowaniu powinniśmy przede wszystkim myśleć o jakości mięsa - gdyż większość smaku pochodzi od mięsa - przyprawy podkreślają jedynie jego smak.

Dodany przez: medon

Mięsne

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kg. wołowiny mielonej
  • 2 średnie cebule (posiekać)
  • 1 łyżeczka paprykakrem (pikantny)
  • 1/4 łyżeczki chili (płatki)
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki kolendry (świeża / posiekać)
  • 1/2 łyżeczki kolendry (mielona)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (mielona)
  • 1/2 łyżeczki ziela angelskiego (mielone)
  • przyprawy: sól / pieprz

Przygotowanie

  1. ► W misce połączyć i wymieszać: mieloną wołowinę z cebulą, świeżą kolendrą, papryką, chili, paprykakremem, zielem angielskim, mieloną kolendrą i cukrem. Przyprawić z sola i pieprzem. Z masy mięsnej uformować z naoliwionymi dłońmi okrągłe klopsiki i rozwałkować je, tak aby uzyskać owalny kształt. Uformowane mięso nabić na metalowe szpikulce.
  2. ► Rozpalić grill ogrodowy i doprowadzić do mocnego żarzenia, albo na górnej szynie w piekarniku (Grill) grillować przez 15-20 minut często obracając, aż mięso będzie miękkie.
cebula wołowina paprykakrem chili płatki świeża kolendra
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze