Aroniówka

Mocna, zdrowa, pyszna

Dodany przez:

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 5 szkl woda,
  • 140 szt liście wiśni,
  • 1,30 kg aronia,
  • 2 opak kwasek cytrynowy,
  • 2 szkl cukier,
  • 1 słoiczek mały miód pszczeli,
  • 0,5 l spirytus

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę, włożyć liście wiśni i aronię, gotować 25 minut na wolnym ogniu.
  2. Następnie odcedzić sok z aronii przez sitko i jeszcze raz odcedzić przez gazę. Do odcedzonego soku dodać cukier, miód, kwaski cytrynowe. Garnek z sokiem postawić jeszcze na parę minut na ogniu, aby składniki połączyły się i żeby cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do ostudzonego soku dodać spirytus, wymieszać.
  3. Przelać przez lejek do butelek, zakręcić, odstawić na kilka dni.
nalewki aronia spirytus liście wiśni
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze