Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.49 (145)
Do chrupiącej bułeczki będzie jak znalazł - to słońce w słoiku!
brzoskwinie 500 g
cukier 450 g
sok z cytryny 30 ml
likier brzoskwiniowy 30 ml
Brzoskwinie zanurzamy we wrzątku, zdejmujemy skórkę i przekrawamy owoce na połówki. Wyjmujemy pestki. Zasypujemy w rondlu cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na 15 min, mieszamy kilka razy, by brzoskwinie równomiernie pokryły się cukrem.
Smażymy na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i smażymy, aż konfitury zgęstnieją. Dodajemy alkohol, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy. Odwracamy do góry dnem.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
Porady
Pasują do ciasta drożdżowego, ale przede wszystkim możemy nimi posmarować tort Sachera, zanim oblejemy go gorzką czekoladą.