Arancini ryżowe z awokado i orzechami

Przepis na chrupiące ryżowe arancini pochodzi z książki "Przepisy na szczęście" Mai Sobczak.

Dodany przez: mojegotowanie

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • pół szklanki klejącego ryżu
  • pół dojrzałego awokado
  • garść poszatkowanej natki pietruszki
  • garść orzeszków (mogą być ziemne, włoskie albo migdały)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju orzechowego lub innego słodkiego
  • 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • panierka (może być mąka kukurydziana, ryżowa albo grubo tarta bułka orkiszowa)
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Ryż przepłukuję na gęstym sicie, podprażam odrobinę i zalewam szklanką wody. Gotuję, aż wchłonie całą wodę. Odstawiam pod przykryciem.
  2. Natkę pietruszki i orzeszki drobno szatkuję. Czosnek obieram, szatkuję i rozcieram z wędzoną solą na drewnianej desce. Awokado obieram i drobno kroję.
  3. Pokrojone składniki dodaję do ugotowanego ryżu, doprawiam olejem, pieprzem i całość mieszam.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej kokosowy lub inny przeznaczony do smażenia. Nabieram łyżką stołową mieszanki i w dłoniach formuję kuleczki, dociskając, żeby się porządnie skleiły. Obtaczam je w panierce i smażę w głębokim tłuszczu dosłownie kilka chwil, aż się pięknie zarumienią. Gotowe wykładam na papier, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  5. Serwuję ze świeżą sałatą albo z delikatnym rosołem.

Wskazówki

Ważne, żeby podczas smażenia nie wrzucać za dużo arancini naraz, smażę maksymalnie po 3–4 sztuki. Chodzi o to, żeby tłuszcz był cały czas gorący. Uwaga na wkładanie do rozgrzanego tłuszczu i wyciąganie – powoli, delikatnie, najlepiej drucianą łyżką. Trudno się im oprzeć!

awokado ryż arancini
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze