Anyżowa gruszka w czekoladzie

Wykwintny deser z gruszką w roli głównej.

Dodany przez:

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1/2 l czerwonego, wytrawnego wina
  • 25 dag cukru + 4 łyżeczki cukru
  • 3 goździki
  • 3 gwiazdki anyżu
  • kawałek kory cynamonowej
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 5 lekko dojrzałych, niedużych gruszek, najlepiej konferencji
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 krople esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • cukier puder, kakao do dekoracji

Przygotowanie

  1. Wino wlewamy do garnuszka, dodajemy 200 ml wody, 25 dag cukru, przyprawy i skórkę z pomarańczy.
  2. Zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia i dla nabrania aromatu. Gruszki obieramy.
  3. Małym nożykiem wycinamy wąsaty szczyt gruszki, z drugiej strony zostawiamy ogonek.
  4. Owoce ustawiamy w garnku, zalewamy zimnym korzenno-winnym wywarem i doprowadzamy na małym ogniu do zagotowania.
  5. Zdejmujemy, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  6. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
  7. W osobnym garnuszku, na małym ogniu, gotujemy przez 5 min śmietankę z dodatkiem 4 łyżeczek cukru, esencji waniliowej i kawy. Łączymy ze stopioną czekoladą, dokładnie mieszamy.
  8. Gruszkę wyławiamy z zalewy, osuszamy, ustawiamy pojedynczo w filiżankach i zalewamy śmietankową czekoladą.
  9. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  10. Podajemy obsypane cukrem pudrem i gorzkim kakao (przez sitko).
  11. Pozostałe po gotowaniu gruszek wino możemy dodać do pieczenia lub duszenia mięs. Możemy również zredukować je na gęsty syrop i ostudzonym dodatkowo polać gruszki. Jeśli dodamy do niego żelatynę, otrzymamy korzenną galaretkę do serów. >>> Bardzo podobnie można zrobić gruszki w białym winie: zachowując podobne proporcje, zastępujemy cukier miodem, skórkę z pomarańczy – kawałkami owoców pigwowca, a zbiór przypraw – miąższem i laską wanilii. Do ostudzonych gruszek z takiej zalewy doskonale będzie pasował trzykrotnie mielony biały ser, ukręcony na gęsto ze śmietaną 36%, dosłodzony cukrem pudrem i cukrem waniliowym lub mała porcja ajerkoniaku.
  12. Przepis autorstwa Agaty Wojdy pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2016
czekolada gruszka anyż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze