amerykanskie_paczki_dyniowe_czyli_pumpkin_doughnuts

Amerykańskie pączki dyniowe czyli Pumpkin Doughnuts

Ocena:

4.45 (150)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 6 osób

amerykańskie dyniowe pączki, idealny słodki wypiek na chłodne, jesienne, kolorowe dni. Polecam.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżki suchych drożdży
  • 1/2 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 duże jaja
  • 1/4 szklanki miodu
  • 100ml roztopionego masła
  • szklanka puree z dyni
  • 2 kostki smalcu do smażenia (lub oleju o neutralnym smaku)
  • mieszanka do obtoczenia pączków:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • puree z dyni:
  • 1kg dyni
  • 4 łyżki cukru

Amerykańskie pączki dyniowe czyli pumpkin doughnuts - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dynię zetrzeć na tarce i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec gdy już odpowednio gesta dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki puree.
  • Wymieszać razem w misce przesianą mąkę, drożdże, sól, cynamon, gałkę, imbir. W misce miksera połączyć składniki ciekłe czyli wodę, jajka, miód, masło z puree z dyni i zmiksować hakiem chlebowym na bardzo wolnych obrotach, dodać suche składniki, miksować chwilę aż wszystko się połączy w idealne lekko lepkie gęste ciasto. Miskę przykryć i odstawić na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto będzie nadal luźne, ale na omączonym blacie i posypaniu odrobiną mąki idealnie się rozwałkuje. Z ciasta wycinać szklanką/obręczą pączki i smażyć je na dobrze rozgrzanym tłuszczu (dzięki temu mniej wpiją tłuszczu). Zaraz po wyjęciu obsypać mieszanką przypraw. Pyszne...
  • Jeśli zostanie wam ciasto (bo ja zrobiłam tylko z połowy porcji podawanej przez autorkę) to ciasto można przechowywać w lodówce (w niedomkniętym pojemniku) przez 5 dni a w zamrażalniku przez 2 tygodnie. Po wyjęciu z lodówki wystarczy zostawić w cieple żeby ciasto ponownie wyrosło. Można z niego przygotować brioszke, muffinki, mini pączusie czy rogaliki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne