Afrodyta

Ciasto jest pyszne szczególnie na drugi dzień gdy biszkopt nieco skruszeje.

Dodany przez: sowa

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do przygotowania masy potrzebujemy:
  • 25 dag sera białego chudego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 1 śnieżka w proszku
  • Na wierzch ciasta potrzebujemy:
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag masła

Przygotowanie

  1. Jajka miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy stopniowo obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
  2. Wylewamy na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt należy rozkroić na dwa placki.
  3. Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Studzimy.
  4. Do miski wkładamy ser biały i cukier i rozbijamy mikserem. Następnie wlewamy zimną galaretkę. Miksujemy do dokładnego połączenia.
  5. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę ze Śnieżką. Do ubitej śmietany wlewamy ser z galaretką, mieszamy mikserem, szybko wylewamy na jedną część biszkopta i przykrywamy drugą.
  6. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy kokos i całość rumienimy na małym ogniu.
  7. Górę ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym, na to wykładamy zrumieniony kokos.
deser dla dzieci sernik ciasto kokos biszkopt galaretka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze