À la boeuf bourguignon – duszona wołowina po burgundzku

Zmodyfikowany przepis na rozgrzewającą duszoną wołowinę po burgundzku w czerwonym winie.

Dodany przez: Vanek1

À la boeuf bourguignon – duszona wołowina po burgundzku

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 6 głosów)

s

Składniki

  • Polędwica wołowa 500g,
  • 2 cebule,
  • 2 kubki (ok 660ml) czerwonego wytrawnego łagodnego wina ,
  • 1.5 kubka(ok 500ml) bulionu z cięlęciny,
  • 15 rozgniecionych ziaren jałowca,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1duża marchewka,
  • 2 łyżki stołowe suszonej natki pietruszki,
  • 2 łyżki stołowe suszonego tymianku,
  • 3 łyżki stołowe suszonej włoszczyzny ( marchew, pasterniak, pietruszka, por, seler, lubczyk),
  • 200g bekonu,
  • 300g pieczarek.

Przygotowanie

  1. 1) Wołowinę kroimy w kostkę,
  2. 2) Cebulę siekamy w drobną kostkę, marchewkę kroimy w talarki,
  3. 3) Obieramy czosnek i drobno siekamy,
  4. 4) Wkładamy do garnka ceramicznego żaroodpornego mięso, później marchew, cebulę, czosnek, przyprawy, zioła, warzywa suszone,
  5. 5) Dodajemy wino, dokładnie mieszamy,
  6. 6) Marynujemy 24 godziny, starając się przewracać mięso parokrotnie,
  7. 7) Odsączamy mięso i warzywa od wina,
  8. 8) Obsmażamy mięso ze wszystkich stron na patelni,
  9. 9) Dodajemy warzywa z przyprawami, smażymy przez około 5 minut, mieszając. Następnie przenosimy z powrotem do garnka,
  10. 10) Smażymy bekon pokrojony w kostkę.
  11. 11) Smażymy pieczarki pokronone ćwiartki.Dodajemy do garnka.
  12. 12) Wlewamy wino z marynaty, bulion cielęcy. Dokładnie mieszamy,
  13. 13) Wstawiamy na 1.5 godziny do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni,
  14. 14) Podajemy z ryżem.
mięso warzywa obiad pieczarki boczek ziola polędwica wołowa czerwone wino
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze