Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 21 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43576
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Pierogi

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

PIEROŻKI DROŻDŻOWE

PIEROŻKI DROŻDŻOWE
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • Ciasto:
  • - 2 szklanki mąki
  • - jajo
  • - 3 dag drożdży
  • - ¾ szklanki mleka
  • - łyżeczka cukru
  • Farsz:
  • - 50 dag ugotowanego mięsa wołowego lub grzybów
  • - duża cebula
  • - pół szklanki rosołu
  • - olej do smażenia
  • - sól i pieprz

Smaczne pierogi drożdżowe doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu.

Etapy przygotowania

Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Ciasto zagnieść z przesianej mąki, jaja i rozczynu i odstawić go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać zmielone mięso ( lub grzyby), przyprawy i razem smażyć około 5 minut. Pod koniec wlać do mięsa rosół, by farsz był podzielny i wilgotny. Jeżeli wybieramy grzyby jako farsz to włożyć do nich dwa łyżeczki bułki tartej. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wyciąć z niego krążki, na każdy nałożyć farsz i zlepić. W rondlu rozgrzać szklankę oleju i usmażyć pierożki z obu stron na złoty kolor.  


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
90

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!