Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 20 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44217
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Pierogi

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pierogi z farszem z płucek i serduszek :

Pierogi z farszem z płucek i serduszek  : Babciagramolka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Czas gotowania: 3 minut
Ilość porcji: 3

Składniki

  • Ciasto na pierogi :
  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • szczypta kurkumy
  • Farsz :
  • 25 dag płucek wieprzowych
  • 25 dag serduszek drobiowych
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • 1 łyżka masła
  • okrasa ( podsmażona na złoto na oleju cebulka , skwarki z boczku , słoniny lub wędzonki , zarumieniona na maśle bułka tarta – co kto woli )

Wbrew oporom niektórych co do płucek farsze do pierogów czy krokietów są bardzo smaczne ( i tanie )

Etapy przygotowania

 Wypłukać dobrze w zimnej wodzie płucka ( zmieniając wodę kilka razy ) .Włożyć do garnka, dodać drobiowe serduszka ) .Zalać zimną wodą i osolić ½ łyżeczki soli .Gotować 45 minut .Odcedzić ( wywar można zachować i ugotować na nim barszcz ukraiński lub krupnik – moim zdaniem te dwie zupy najbardziej pasują do smaku tego  wywaru ). Płucka po ostudzeniu oczyścić z ,, rur czyli tchawicy  „ i chrząstek tak by została tylko masa mięsna .
Zmielić płucka i serduszka . Cebule pokroić drobno i usmażyć na złoto na maśle . Dodać do farszu. Dosypać natkę pietruszki – 3 łyżki . Doprawić farsz solą , pieprzem i majerankiem .
Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała ( na gotowanie pierogów ) .
Przygotować okrasę .
Wsypać mąkę i  kurkumę  do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Posypać blat mąką i rozwałkować ciasto. Wykrawać szklanką krążki .Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki. Układać na wysypanej mąka tacce .Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Z tej porcji wychodzi ok.24 sztuk pierożków .
Podawać okraszone .
Tym razem zrobiłam pierogi wykrawając je wg pomysłu ze strony 
http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_dania_glowne_artykul,10013538.html
Wałkowałam ciasto j/w , wykrawałam krążki od spodeczka pod filiżankę , dawałam łyżkę farszu .Ciasto zlepiałam tak by powstał 2 cm brzeg z którego następnie wycinałam nożyczkami ząbki. Gotowałam po 4 sztuki przez 3 minuty od wypłynięcia . Potem posypałam te ząbki mieloną papryką .Wyszło 12 pierogów .
Wiele osób ma negatywne nastawienie do płucek ze względu na ich wygląd .A może kiedyś jedli źle zrobione pierogi z takim farszem ( po prostu nie smaczne ) . Moim zdaniem cały problem polega na dokładnym oczyszczeniu płucek z wszelkich chrząstek , bo jeśli się tego nie zrobi to farsz z tymi zmielonymi ,, rurami „ i chrząstkami „ przez  większość jest nie lubiany .Kiedyś kiedy dzieci były małe robiłam farsz z płucek tak by tego nie widziały .Na pytanie z czym są pierożki odpowiadałam ,że z mięskiem i wszystko było ok. Teraz już nie muszę tego kamuflować – jedzą bo im smakują .Ale na wszelki wypadek wnukom surowych płucek nie pokazuję – po co mają się zrazić – jedzą , smakuje , a to najważniejsze . Tak to już jest ,że niektóre potrawy w trakcie robienia nie wyglądają zachęcająco – ale za to rezultat jest fantastyczny . 
Można robić pierogi z samych płucek .Wtedy trzeba po prostu dodać więcej podsmażonej cebulki ( lub np. obgotowanej kapusty kiszonej ) .


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
05.5.2011

ja farsz robię wyłącznie z podrobów wieprzowych i jest naprawdę super! Twoje pierożki są takie żółte i b. ładne:)

 
05.10.2009

bardzo lubię taki farsz moaj mam zawsze używała płucek i sec cielęcych i było pychhha

 
02.10.2009

Wyglądają pięknie , ale niestety ani płucek , ani serduszek , ani nerek ani flaków nigdy nie tknęłam.Mimo , że u mnie w domu były przyrządzane , w szczególności flakami się zachwycają w rodzinie - ale ja nie nie nie.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
54

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
71

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
233