Przepisy kulinarne
Środa, 23 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43985
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Nalewki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Nalewka z truskawek wytrawna lub deserowa

Nalewka z truskawek wytrawna lub deserowa Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 14 tygodni
Czas inny: 14 tygodni
Ilość porcji: 20

Składniki

  • dojrzałe truskawki - 1 kg
  • cukier - 25 lub 50 dag
  • spirytus - 500 ml
  • cytryna - 1 szt

Nalewka wytrawna lub deserowa z owoców truskawek.

Etapy przygotowania

Umyte i  osuszone  truskawki zasypać cukrem ( 25 dag - jeśli chcemy  by nalewka była wytrawna, a 50 dag gdy nalewka ma być deserowa - słodka)i odstawić na kilka godzin,  lub na dobę, aż puszczą sok.

Gdy puszczą sok zalać je spirytusem wymieszanym ze szklanką wody.

Zamknąć szczelnie i odstawić na 6 tygodni.

Po tym czasie zlać alkohol do  słoika.

Dodać sok z  cytryny.

Można dodać odrobinę startej skórki.

Odstawić na 2 tygodnie, a po tym czasie przefiltrować.

Odstawić  w ciemne miejsce i najlepiej zapomnieć o niej  przez przynajmniej  3 miesiące.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2885

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
30

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
212