Przepisy kulinarne
Środa, 16 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43568
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Nalewki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Nalewka z truskawek wytrawna lub deserowa

Nalewka z truskawek wytrawna lub deserowa Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 14 tygodni
Czas inny: 14 tygodni
Ilość porcji: 20

Składniki

  • dojrzałe truskawki - 1 kg
  • cukier - 25 lub 50 dag
  • spirytus - 500 ml
  • cytryna - 1 szt

Nalewka wytrawna lub deserowa z owoców truskawek.

Etapy przygotowania

Umyte i  osuszone  truskawki zasypać cukrem ( 25 dag - jeśli chcemy  by nalewka była wytrawna, a 50 dag gdy nalewka ma być deserowa - słodka)i odstawić na kilka godzin,  lub na dobę, aż puszczą sok.

Gdy puszczą sok zalać je spirytusem wymieszanym ze szklanką wody.

Zamknąć szczelnie i odstawić na 6 tygodni.

Po tym czasie zlać alkohol do  słoika.

Dodać sok z  cytryny.

Można dodać odrobinę startej skórki.

Odstawić na 2 tygodnie, a po tym czasie przefiltrować.

Odstawić  w ciemne miejsce i najlepiej zapomnieć o niej  przez przynajmniej  3 miesiące.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
108

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
235

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1054

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
87

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!