Przepisy kulinarne
Piątek, 31 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Nalewki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Nalewka z pomarańczy - pomarańczowa gorzka

Nalewka z pomarańczy - pomarańczowa gorzka Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 150 tygodni
Czas inny: 17 dni
Ilość porcji: 100

Składniki

  • skórka pomarańczowa;
  • skórka z cytryny
  • cytryna 1/2 szt
  • korzeń goryczki górskiej ok 1/2 łyżeczki do kawy
  • cukier 10 dag
  • wódka czysta 2 litry
  • spirytus 96 % 1/2 szkl

Pyszna, nalewka z nutką pomarańczy.

Etapy przygotowania

Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić w paski, włożyć do trzylitrowego słoja wraz z korzeniem goryczki górskiej.


Cukier rozpuścić w 10 łyżkach wody, dodać sok z 1/2 cytryny, wlać syrop do słoja i odstawić.

Po dwóch, trzech dniach dodać wódkę i spirytus, słój zamknąć i pozostawić na dwa tygodnie (codziennie wstrząsać naczyniem).

Potem nalewkę zlać, sklarować, by wytrącił się osad, który można łatwo usunąć.
Następnie dokładnie przefiltrować.

Mało kto wie, że nalewka to nasz narodowy, polski trunek.

Kiedyś każdy szanujący się dom miał swoje przepisy na wiśniówkę, dereniówkę, morelówkę, orzechówkę czy jarzębiak.

Dobra nalewka czeka na degustację nawet kilka lat.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
239

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117