Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 21 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43576
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Nalewki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Nalewka z jeżyn.

Nalewka z jeżyn. msewka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 25 tygodni
Ilość porcji: 30

Składniki

  • 2 kg zdrowych, dojrzałych ale jędrnych owoców jeżyny
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody

Podążając jeżynowym szlakiem....

Etapy przygotowania

Opłukać owoce, pozostawić aby dobrze obeschły. Do dużego słoja układać warstwami jeżyny, przesypując je cukrem.Lekko ucisnąć.Odstawić w ciepłe miejsce na ok.4-5 dni aż puszczą dużo soku.Po upływie tego czasu zlać sok, wlać do niego spirytus ,wymieszać i odstawić na 2 tygodnie.Po tym uzupełnić wodą, przefiltrować przez złożoną gazę lub filtr do kawy.Rozlać w butelki, schować w chłodne i co ważne ciemne miejsce i sięgnąć po nalewkę dopiero zimą, po upływie min.6 miesięcy.Przypomni nam smak lata i doskonale rozgrzeje.
Owoce, osączone z soku ze spirytusem możemy zalać wódką i otrzymamy trochę słabszą i mniej aromatyczną, ale i tak dobrą nalewkę.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
16.8.2010

Osobiście uwielbiam jeżyny szczególnie z alkoholem.Dla mnie ten przepis jest zbyt słodki,ale napewno jest dobry!!!





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
90

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!