Przepisy kulinarne
Wtorek, 31 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44648
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przepisy na wielkanoc

Nalewki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Nalewka z aroni

Nalewka z aroni
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 dni
Czas gotowania: 25 godzin

Składniki

  • 60 dag owoców aroni
  • 200 szt liści z wiśni (wraz z ogonkami)
  • 1,5 l wody
  • 80 dag cukru
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego
  • 0,5 l spirytusu

Pyszna i rozgrzewająca. Idealna na zimowe wieczory

Etapy przygotowania

Do garnka około 6-8 l wsyp owoce aroni dodaj liście z wiśni (koniecznie z ogonkami) i zalej to wodą. Postaw na ogniu do zagotowania. Zanim zawartość garnka się zagotuje rozgnieć owoce aroni i liście wiśni np tłuczkiem do ziemniaków, wtedy aronia puści więcej soku. Doprowadź wywar do zagotowania i gotuj na wolnym ogniu przez 25 min. od czasu do czasu mieszając i rozgniatając owoce i liście. Ważne jest aby pod czas gotowania garnek był przykryty pokrywą. Po 25 min odcedź płyn od liści i resztek owoców. Przecedzaj płyn przez drobne sitko 2-3 razy następnie jeszcze raz przez gazę lub watę aby powstał klarowny wywar. Jeśli wywar ostygł pod czas przecedzania postaw go na parę minut na ogniu aż delikatnie się zagrzeje, to ułatwi rozpuszczenie cukru. Do ciepłego płynu dodaj cukier i kwasek cytrynowy wszystko dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia na 3-4 godz. Do zimnego wywaru dodaj spirytus i odstaw nalewkę na około 3 dni. Po 3 dniach nalewka jest gotowa do spożycia. NA ZDROWIE


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Przepisy na wielkanoc

Sonda

shutterstock.com
zrodlana

Ilosc dodanych przepisow:
4

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3021

Bez Cukru

Ilosc dodanych przepisow:
4

radobaryl

Ilosc dodanych przepisow:
1

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
3

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
114