Przepisy kulinarne
Sobota, 19 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43574
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Nalewki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Nalewka lecznicza z czarnego bzu - 1.

 Nalewka lecznicza z czarnego bzu - 1. Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 dni
Czas gotowania: 40 minut
Ilość porcji: 100

Składniki

  • * owoce czarnego bzu 1,5 kg
  • * cukier 1 kg
  • * sok z 1 cytryny
  • * kawałek cynamonu 10 cm
  • * goździki 3 szt
  • * laska wanilii 1/4 szt
  • * woda mineralna 2 litry
  • * wino gronowe białe - wytrawne 0,5 litra
  • * wódka 80% ze spirytusu 1 litr

Nalewka - odtruwa organizm, ułatwia też trawienie. Pić 2 razy dziennie 1 łyżkę pomiędzy posiłkami.

Etapy przygotowania

Do garnka włożyć owoce bzu przebrane, umyte i osuszone, dodać cukier, sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię.

Zalać wodą, dodać wino.
Wszystko dobrze wymieszać.
Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
Pozostawić pod przykryciem do wystudzenia.    

Przefiltrować przez woreczek płócienny lub kawałek płótna.
Dodać 1 litr wódki ze spirytusu.
Rozlać do butelek i szczelnie zakorkować.
Na dwa miesiące postawić w ciemnym i chłodnym miejscu.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
89

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!