Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43590
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Nalewki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Lecznicza nalewka z czarnego bzu - sposób II.

Lecznicza nalewka z czarnego bzu - sposób  II. Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 28 tygodni
Czas inny: 38 dni
Ilość porcji: 100

Składniki

  • czarny bez - dojrzałe owoce - 1 kg
  • spirytus 96 % - 1 l
  • syrop cukrowy
  • woda 0,5 L
  • cukier 25 dag

Nalewka służy jako środek oczyszczający organizm.

Etapy przygotowania

Owoce bzu szybko opłukać na sicie, włożyć do gąsiora i zalać spirytusem.
Trzymać w szczelnie zamkniętym gąsiorze w ciepłym miejscu przez miesiąc.
Po tym czasie zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną.
Dolać do przygotowanego wcześniej syropu z wody i cukru.
Zamknąć gąsior, a nalewkę odstawić na 7 dni.
Po tygodniu przefiltrować i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć i postawić na 6 miesięcy w ciemnym i średnio chłodnym miejscu.

Działa napotnie, moczopędnie, czyści krew, uśmierza gorączkę.
pomaga w przewlekłych zaparciach. pozwala pozbyć się toksyn.

Pić 2 razy dziennie po 25 ml między posiłkami.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!