Przepisy kulinarne
Środa, 17 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44178
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Naleśniki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Krokiety z mięsem :

Krokiety z mięsem : Babciagramolka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 40 minut
Ilość porcji: 2

Składniki

  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 1 jajko + 1 jajko do panierowania
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 10 łyżek zmielonego gotowanego mięsa
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • bułka tarta
  • skórka wędzonej słoninki
  • olej

Propozycja na wykorzystanie mięsa z zupy .

Etapy przygotowania

 

 

Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki , proszku do pieczenia , jajka , mleka i szczypty soli . Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników .

 

Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na łyżce oleju . Dodać do mięsa , wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem .

 

Na każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .Panierować w jajku i tartej bułce .Obsmażać na rumiano na oleju.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
115

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
206

patiszoneczek

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
53

Ilosc dodanych przepisow:
404