Moje Gotowanie Grudzień 2019

Grudniowy numer Moje Gotowanie to niezmiennie inspiracje na świąteczny stół. Z okładki kusi nas wyjątkowy makowiec pokryty dużą ilością lukru, ozdobiony makiem. W magazynie znajdziecie jeszcze więcej propozycji na świąteczny stół, a także przepisy na wigilijne zupy, dania z suszonymi grzybami czy postny obiad nie tylko na święta. Cały spis treści poniżej.

W dziale "Kuchnia domowa":

KRÓLOWE SEZONU - Zupy wigilijne: czerwony barszcz wigilijny, karpiowa z rodzynkami, piernikowa, zupa grzybowa na wigilię i makowa 

SZYBKO ŁATWO PYSZNIE Powrót do tradycji postnych obiadów w duchu zero waste. Takie dania to idealne przerywniki w świątecznej krzątaninie

NA ZAPAS, czyli sztuka odgrzewania. Świąteczny pasztet domowy pieczony według przepisu Agaty Wojdy i 6 pomysłów, jak wykorzystać go do innych dań, m.in. ravioli czy kotletów

PO PROSTU ZRÓB TO! Śledzie nie tylko na Wigilię, tradycyjnie marynowane i po kaszubsku oraz Zimowe gąszcze, czyli polskie chutneye: żurawinowy oraz buraczkowy, najlepsze do świątecznych pieczeni z mięs, drobiu i ryb

DANIA GŁÓWNE Pieczenie na świąteczny stół: elegancki schab z morelami, wołowina w pomidorach, wykwintny mleczny kurczak i jagnięcina z ratatouille, soczysta wolno pieczona wieprzowina i kaczka z jabłkami 

Ryby odświętne, wykwintnie upieczone: pstrąg, okoń, dorada i łosoś z polędwicą z dorsza

RETROKUCHNIA Karp pieczony w nowej odsłonie, z kaszą gryczaną i grzybami 

ZBLIŻENIE NA Anyż gwiaździsty, aromatyczną przyprawę kojarzoną z Bożym Narodzeniem, idealną do zimowych mięs, ciast i przetworów

SAMA SŁODYCZ Gwiazdka jak marzenie, z piernikami, pierniczkami, makowcami, sernikami, ciastami bakaliowymi i tortami

CODZIENNIE W DOBREJ FORMIE Najlepsza dieta świata: śródziemnomorska, która nie dość, że zdrowa, to nie wymaga praktycznie żadnych wyrzeczeń

Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:

Andrzej Polan Świąteczne ciasto drożdżowe plecione z makiem i bakaliami, łatwiejsza alternatywa dla klasycznego makowca

Robert Sowa Befsztyk tatarski idealna elegancka przystawka na świąteczne przyjęcia w interpretacji jednego z najlepszych polskich szefów kuchni

Agata Wojda Wigilia z suszonymi grzybami autorskie przepisy na cebulaki, zapiekane kapelusze, zupę kminkową, piernikowe śledzie, zapiekanego karpia, barszczyk i sałatkę z uszek

Cristina Catese Włoska słodka gwiazdka łatwe domowe ciasta podawane tradycyjnie w rzymskich domach: ze skórką pomarańczową, migdałami i kremem czekoladowym

DO POCZYTANIA PRZY STOLE w grudniowym numerze to:

NOWOŚCI Z KSIĘGARNI Książki, które ułatwią gotowanie, nauczą zdrowego odżywiania, pokażą jak udekorować kuchnię i pozwolą się odprężyć przy filiżance herbaty

ŚWIAT NA TALERZU Makau. Portugalia schowana w Chinach smaki i atrakcje turystyczne byłej portugalskiej kolonii, gdzie po mistrzowsku łączy się kuchnie tak odległych od siebie krajów

PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW W kopytowskiej piernikarni w szlacheckim dworze Katarzyna i Wojciech Kołderowie uczą, jak piec prawdziwe pierniki według cysterskich przepisów

Nowe numery magazynu "Moje Gotowanie" dostępne w sklepie internetowym www.kultowy.pl

Przepisy z magazynu