Moje Gotowanie sierpień 2018

Lato w pełni, żar leje się z nieba, a stragany uginają się od sezonowych pyszności, takich jak porzeczki, pomidory, cukinie czy owoce leśne. Przepis z okładki na cebulki balsamico, sierpniowe jednogarnkowe dania Agaty Wojdy, a także torcik z arbuza to tylko część smakowitych przepisów. Poniżej cały spis treści numeru.

Sierpień 2018

W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:

DO SMAKU Poznajemy najszlachetniejszy wśród octów winnych, jedyny niepowtarzalny, wyjątkowy Aceto Balsamico di Modena.

GDY GONI NAS CZAS Mamy góra 45 minut. To całkiem sporo, aby przyrządzić zupę, makaron, pierogi z ciasta na pizzę, klopsiki, a wszystko z wykorzystaniem fasolki, bakłażanów i polędwiczek z kurczaka.

NA ZAPAS Bigos z cukinii. Świetny pomysł na przerobienie dużych okazów. Danie warto zawekować, później wykorzystać do np. lazanii, zupy, orientalnego makaronu i roladek schabowych.

PO PROSTU ZRÓB TO! Cebulki balsamico. Małe cebulki lub szalotki zamarynowane w wybornym occie, najlepsza przekąska lub dodatek do serów i sałat, pieczonych mięs i wędlin.

W rubryce "Na luzie, z pasją, ze smakiem" przeczytamy:

ZBLIŻENIE NA Kwiat soli z Camargue. Najwyższej jakości sól morska, a właściwie jej kryształy, zbierane od tysięcy lat w salinach południowej Francji. Polecamy szczególnie do dań z pomidorów.

SAM KONKRET Pomidory mają moc. Znakomite, proste dania z rozmaitych gatunków pomidorów, ucieszą nie tylko nasze podniebienia, nasycą barwami również oczy.

RETROKUCHNIA Lody. Przypominamy, jak niegdyś „kręcono„ lody i radzimy, jak dzisiaj odnaleźć ich najlepszy smak, przygotowując w domowych warunkach.

SAMA SŁODYCZ Środek sezonu. Bogactwo owoców w szczycie letnim jest wprost oszałamiające. Dzięki temu na każdy weekendowy podwieczorek możemy upiec inne ciasto.

Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:

SAMO MIĘSO Niepoślednie żebro. Jurka Sobieniaka niezawodne sposoby na przyprawianie i przyrządzanie tego lubianego kawałka wieprzowiny.

KUCHNIA AGATY WOJDY Jeden gar, smaków moc. Agata zaspokoi nasz wielki apetyt na warzywa, proponując kolorowe, skomponowane z rozmachem i fantazją, oryginalne dania jednogarnkowe.

PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Arbuzowe lato. Kinga Błaszczyk-Wójcicka prezentuje przepiękne, leciutkie arbuzowe danka, napoje i desery.

W DOBREJ FORMIE Dieta na ładny brzuch. Beata Grątkowska o korzyściach z nieprzetworzonych, naturalnych produktów.

DO POCZYTANIA PRZY STOLE w sierpniowym numerze to:

BIBLIOTEKA SMAKOSZA Przez żołądek do szczęścia książka kucharza Niklasa Ekstedta i dziennikarza Henrika Ennarta o wpływie jedzenia na emocje.

ŚWIAT NA TALERZU Francuska Katalonia. Odwiedzamy zalane słońcem Roussillon, region na południu Francji, i jego bogatą kuchnię o wybitnie hiszpańskim charakterze.

PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Pan od nalewek. Karol Majewski i jego rodzina tworzą wybitne trunki w ogródku swego podwarszawskiego domku.

TO SIĘ PRZYDA, Nowości ze sklepu. Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD.

Przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 30 min.
Zupa pomidorowa z cukinią

Zupa pomidorowa z cukinią to pomysł na wykorzystanie bigosu z cukinii. Z jednym produktem można zrobić kilka pożywnych dań. Polecamy podstawowy przepis na bigos z cukinii, a poniżej resztę składników na lazanię warzywną z farszem z cukinii.przepis na zupę pomidorową z dodatkiem cukinii.

mojegotowanie

Zupa pomidorowa z cukinią

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 60 min.
bigos

Bigos z cukinii, a raczej oszukany bigos, bo przepis jest inspirowany. Oczywiście nie jest to klasyczny bigos, bo kapusty (słodkiej i kwaśnej) tu nie ma. Ale zasada przygotowania jest podobna. I tak jak bigos tradycyjny, ten bigos z cukinii też dobrze schłodzić i udusić ponownie, żeby nabrał smaku i aromatu. Nasz przepis, który polecamy jako inspirującą bazę, jest wegański. I niech takim pozostanie, jeśli zamierzamy przeznaczyć bigos do wekowania. W naszej wersji dominuje wędzona papryka, która sprawia, że to wegańskie danie smakuje jakby było z mięsem. To idealny bigos z cukinii do słoików.

mojegotowanie

Bigos z cukinii