Moje Gotowanie lipiec 2018

Przepis z okładki na borówkowy sernik na zimno bez jajek i żelatyny, zestawienie chłodników z innej bajki, a także frytki i spaghetti z cukinii to tylko część smakowitych przepisów. Poniżej cały spis treści numeru.

"Moje Gotowanie" w iście wakacyjnym klimacie to kontynuacja odświeżonej makiety i nowych cykli, które zaczęły się 18 maja 2018 roku. Nadal zgodnie z hasłem "Pysznie, z Pasją, z Przyjemnością" w numerze nie może zabraknąć prostych pomysłów na potrawy, desery i napoje idealne na lipiec. Królową sezonu numeru została cukinia - udowadniamy, że frytki i spaghetti z cukinii to dopiero początek na wykorzystanie tego warzywa.

W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:

DO SMAKU Kozieradka, czyli methi. Przyprawa stworzona do curry: jak smakuje, gdzie je kupić, jak używać, co przyprawiać.

GDY GONI NAS CZAS Obiad w 30 minut. Dania na upalne dni, które możemy zjadać na ciepło i na zimno. Tym razem do naszych propozycji wykorzystaliśmy ogórki gruntowe, bazylię i wiśnie.

NA ZAPAS Curry z kalafiora. Aromatyczne warzywne danie na wakacje. Podpowiadamy, jak je zawekować i pomysłowo odgrzewać, aby nigdy się nie znudziło.

PO PROSTU ZRÓB TO! Labneh – ser z jogurtu. Przepis na delikatny serek, od którego najbezpieczniej zacząć przygodę z domowym serowarstwem.

W rubryce "Na luzie, z pasją, ze smakiem" przeczytamy:

ZBLIŻENIE NA Chińskie makarony. Wybraliśmy pszenne mie i ryżowe vermicelli, które są głównymi składnikami naszych propozycji na lipcowe obiady.

SAM KONKRET Wakacje z makaronem. Zakochamy się w tych pysznych i prostych daniach inspirowanych kuchnią włoską oraz przepisami
z Dalekiego Wschodu.

RETROKUCHNIA Legumina Zapomniany staropolski deser, nieco podobny do budyniu. W dobie mikserów i blenderów dużo prostszy do
przygotowania i tym bardziej wart spróbowania.

SAMA SŁODYCZ Podwieczorek w ogrodzie. To jedna z największych przyjemności lata. Nie ma jak dobra kawa czy herbata i kawałek ciasta z wygrzanymi słońcem brzoskwiniami lub wiśniami.

Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:

SAMO MIĘSO Dostojny schab środkowy. Jurek Sobieniak uczy, jak wybrać idealny i zrobić z niego najlepsze schabowe, roladki i pieczenie.

KUCHNIA AGATY WOJDY Chłodniki z innej bajki. Zdecydowanie inne niż tradycyjny litewski: marchwiowo--melonowy, buraczany z truskawką, mango-kokosowy, awokado z łososiem oraz z grillowanych bakłażanów.

PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Borówki małe i duże. Kinga Błaszczyk-Wójcicka i jej rewelacyjne słodkości z leśnymi jagodami i borówkami amerykańskimi.

W DOBREJ FORMIE Dieta 1000 kaorii? Nie rób tego! Beata Grątkowska o korzyściach z mądrego jedzenia do syta.

DO POCZYTANIA PRZY STOLE w lipcowym numerze to:

BIBLIOTEKA SMAKOSZA MasterChef Junior. Polecamy książkę Bartka Kwietna, 12-letniego zwycięzcy III edycji programu MasterChef Junior.

ŚWIAT NA TALERZU Wyspa Afrodyty. Odwiedzamy na Cypr, wyspę słońca, ciepłego morza, wina i pysznej prostej kuchni.

PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Ojcowski pstrąg z książęcych stawów w Ojcowskim Parku Narodowym.

TO SIĘ PRZYDA, Nowości ze sklepu, Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD.

Ponadto na stronie 96 znajduje się indeks, czyli obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru. Z kolei na stronie 98 podpowiadamy Menu Redakcyjne - propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne lipcowe okazje.

Przepisy z magazynu