Przepisy na sałatki owocowe

salatka-owocowa

Sałatki owocowe są pyszne nie tylko latem. Świeże owoce możemy bez problemu dodać do sałatek, które są wytrawne. Sałatka z kurczakiem zyska na smaku, kiedy dodamy do niej żurawinę, a pestkami granatu możemy posypać sałatkę z cykorią, radicchio i stekiem. Pyszne sałatki owocowe to sałatka z cytrusów oraz sałatka z arbuzem, melonem i krewetkami – w nich owoce grają pierwsze skrzypce. Warto eksperymentować i przełamywać smaki. Do sałatek, które zwykle podajemy na słono, dorzućmy kilka kawałków ulubionego owocu, który będzie ciekawym uzupełnieniem. Sałatki owocowe serwowane na słodko, podajmy z kolei z chipsami z boczku czy krewetkami. Takie sałatki mogą pojawiać się na stole przez cały rok – poza sezonem wykorzystajmy mrożone owoce. Zebraliśmy nie jeden przepis na sałatkę owocową.

Sałatka owocowa - przepis i składniki

Sałatka owocowa to orzeźwiające połączenie smaków i sposób na zdrowy, letni podwieczorek. Przygotowując sałatki owocowe, warto korzystać z owoców sezonowych. Można je łączyć w różny sposób i przygotowywać różnorodne sosy. Najczęściej przepis na sałatkę owocową jako sos wskazuje jogurt naturalny, sok z cytryny, ocet jabłkowy lub ocet balsamiczny. Ciekawostką jest, że sałatki owocowe często mają przełamywany słodki smak poprzez wytrawny dodatek. Wtedy sałatka owocowa jest posypana rozkruszonym serem feta, serem pleśniowym, orzechami włoskimi albo pistacjami.

Sałatka z owocami to pomysł na przemycenie dziennej zalecanej porcji warzyw i owoców. Zdrowe sałatki owocowe należy przygotowywać krótko przed spożyciem. Większość sałatek owocowych nie wymaga długiego macerowania składników. Przepis na sałatkę z owocami można podrasować dodatkiem suszonych owoców, pestek dyni lub pestek słonecznika. Przepis na dobrą sałatkę owocową powinien zawierać słodko-kwaśny smak i proponować różną konsystencję składników. Dobra sałatka owocowa zawsze powinna zawierać elementy do pochrupania, które sprawiają, że deser jeszcze bardziej smakuje.

Jak zrobić sałatkę owocową?

Sałatka owocowa może z powodzeniem powstać poprzez połączenie połówki małego arbuza, kilku liści sałaty, po garści listków młodej mięty i rukoli, pół szklanki czarnych oliwek, 100 g sera typu feta w kostkach, małej pocięta w plasterki czerwonej cebuli, 5–6 rzodkiewek pociętych w plasterki, garść uprażonych orzeszków pinii, pestki z połówki małego granatu.

Jaki sos do sałatki owocowej?

Aby przygotować sos do sałatki owocowej, należy wziąć po łyżeczce miodu, soku z cytryny oraz musztardy, 2 łyżki oliwy i po szczypcie soli i pieprzu.

Na początek połówkę arbuza należy wyciąć i wydrążyć miąższ. Następnie wybrać najładniejsze kawałki i pokroić w kostkę. Można też nadać im ciekawe kształty za pomocą foremek do ciastek. Potem wszystkie liście należy porwać na mniejsze kawałki i zmieszać z pozostałymi składnikami sałatki owocowej. Sałatka owocowa może być podana w wydrążonej połówce arbuza. Na koniec składniki na sos do sałatki owocowej należy dokładnie utrzeć. Następnie należy polać sosem przygotowaną sałatkę owocową. Sałatka z owocami powinna być podana od razu.

Ile kalorii ma sałatka owocowa?

Kaloryczność sałatki owocowej uzależniona jest od użytych składników i dodatków. Uważa się, że sałatka z owocami polana sokiem z cytryny średnio w 100 g będzie miała 50 kcal. Należy pamiętać, że kaloryczność będzie rosła wraz ze wzbogacaniem przepisu na sałatkę owocową o kolejne składniki. Na przykład dodanie miodu, sera pleśniowego, orzechów włoskich, orzechów laskowych, rodzynek lub suszonej żurawiny sprawi, że sałatka owocowa będzie pożywniejsza.

Redakcja poleca

REKLAMA