Przepisy kulinarne
Środa, 23 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43590
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Włoska

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Lasagne z mięsem i szpinakiem pod beszamelowym sosem

Lasagne z mięsem i szpinakiem pod beszamelowym sosem Barbara Scendo
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • płaty makaronu lasagne
  • 500 g mielonego mięsa z piersi indyczej
  • puszka pomidorów
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • ok. 30 dag szpinaku
  • 10 dag startego sera żółtego
  • masło
  • mąka
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • słodka papryka
  • gałka muszkatołowa

Uwielbiam tę potrawę i choć jest pracochłonna, gościła już na moim stole wiele razy.

Etapy przygotowania

 

 

Płaty makaronu podgotowuję al dente (ok. 8 minut) i uważając, żeby się nie posklejały, wkładam je do miski z zimną wodą.

 

Zmielone mięso podsmażam na oleju, doprawiam solą i pieprzem. Kiedy będzie już podsmażone, dodaję posiekaną drobno cebulę i rozdrobniony ząbek czosnku. Należy uważać, żeby cebula i czosnek lekko się zeszkliły, ale nie spiekły. Następnie dodaję pomidory z puszki, dobrze mieszam całość i zostawiam na małym ogniu, pod przykryciem, żeby mięso poddusiło się w pomidorach. Pieczarki kroję na cienkie plasterki i podsmażam na oleju, żeby delikatnie się zezłociły. Tak przygotowane pieczarki dodaję do mięsnego sosu. Sos należy jeszcze doprawić, dodać zioła i paprykę. Zwykle duszę go ok. 30 min.

 

W tym czasie rozdrobniony szpinak podsmażam na łyżce masła, doprawiam solą i pieprzem, dodaję rozdrobniony ząbek czosnku.

 

Przygotowuję sos beszamelowy: 3-4 łyżki masła roztapiam na małym ogniu, dodając do niego 3-4 łyżki mąki. Cały czas mieszając, dodaję nie całą szklankę mleka, powolutku, żeby nie pojawiły się grudki. Mleko dodaję zwykle na wyczucie, w zależności, jaką konsystencję sosu chcę uzyskać. Wolę, by sos był nieco gęstszy. Zdejmuję z ognia, żeby się nie przypalił, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

 

Formę do zapiekanek smaruję olejem i układam warstwy lasagne: makaron, beszamel, sos mięsny, szpinak i trochę sera żółtego. Ostatnią warstwę makaronu smaruję obficie beszamelem i posypuję serem żółtym.

 Piekę ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni, aż lasagne będzie zarumieniona.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!