Przepisy kulinarne
Piątek, 31 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Sąsiedzka

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ozorki w galarecie.

Ozorki w galarecie. Trippin
Dodane przez:
Czas przygotowania: 150 minut
Czas gotowania: 120 minut

Składniki

  • 3 ozory wieprzowe
  • 2 marchewki
  • puszka brzoskwiń
  • pół selera
  • pietruszka
  • żelatyna
  • sól, pieprz, czosnek
  • liść laurowy, ziele angielskie

Delikatna galareta z ozorków z marchewką i brzoskwiniami.

Etapy przygotowania

1. Ozorki dokładnie umyć i  zagotować. Po kilku minutach od zagotowania odlać burzyny i wlać nową wodę i gotować na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw. Kiedy będą pół miękkie, dodać obrane warzywa, gotować do miękkości.
2. Ozorki wyjąć, obrać ze skóry, pokroić w plasterki. Ułożyć w naczyniu o nieco podwyższonych brzegach, przybrać marchewką i plasterkami brzoskwini.Można posypać natką pietruszki.
3. Odlać 3/4 litra wywaru przecedzając przez gęste sitko. W gorącym wywarze rozpuścić 5 łyżeczek żelatyny ( Delecta). Ostrożnie zalać ozorki, zostawić do zastygnięcia.

Są pyszne, lekkostrawne i pozbawione konserwantów, a przy tym niedrogie.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
17.11.2009

też czasem robię ozorki w galarecie, ale bez takiej dekoracji, warto wypróbować





REKLAMA

Sonda

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
239

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117