Przepisy kulinarne
Piątek, 19 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44180
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Sąsiedzka

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto Wawelskie

Ciasto Wawelskie Elżbieta
Dodane przez:
Czas przygotowania: 120 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Kaloryczność: 350 kcal
Ilość porcji: 15

Składniki

  • CIASTO:
  • * 2 szklanki mąki
  • * margaryna
  • * 10 dag cukru
  • * 4 żółtka
  • * 2 łyżki śmietany
  • * cukier waniliowy
  • * 2 łyżeczki proszku
  • PIANA:
  • * 4 białka
  • * 2 łyżki cukru
  • KREM:
  • * 1/2 litra mleka
  • * 3 żółtka
  • * 5 łyżek cukry
  • * cukier waniliowy
  • * 2 czubate łyżki mąki zwykłej
  • * 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • * margaryna
  • * sok z połowy cytryny

Idealne na małe i duże przyjęcia..:)

Etapy przygotowania

Składniki ciasta wyrobić i rozwałkować do dwóch brytfanek. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym lub powidłami. Na wierzch rozsmarować ubitą pianę. Można posypać orzechami. Piec około 15 min w temperaturze 180 `C na złoty kolor.
Po ostygnięciu nałożyć krem ( z podanych składników kremu ugotować budyń. Wystudzony budyń połączyć z utartą margaryną )
SMACZNEGO.!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
03.2.2011

A co zrobic z ta druga polowa ciasta? - ten przepis jest troszeczke nie zrozumialy - prosze o uproszczenie.Dziekuje,Anecia





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
115

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
206

patiszoneczek

Ilosc dodanych przepisow:
1

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
53

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2935