Przepisy kulinarne
Piątek, 29 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44121
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Japońska

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Domowe sushi

Domowe sushi Justa1
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas inny: 40 minut
Kaloryczność: 150 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 40 dag kleistego ryżu (ryż do sushi lub taki najzwyklejszy w 1 kg torebkach)
  • sushi nori - listki prasowanych alg morskich - 5 listków
  • 5 plastrów łososia wędzonego
  • 2 lyżki sosu sojowego

świetne na kolację przy świecach

Etapy przygotowania

1. ryż gotować przez 25 minut w lekko osolonej wodzie (aż będzie kleisty), ostudzić, a następnie połączyć z sosem sojowym

2. na foli aluminiowej kładziemy listek alg, następnie kładziemy cienką warstwę ryżu oraz 1 plaster łososia - patrz w załączeniu zdjęcie (na zdjęciu widoczne są również warzwa - ja użyłam gotowej sałatki chińskiej firmy TAO TAO, ale ten składnik nie jest konieczny)

3. mocno zwinąć i pokroić na grube plastry

4. ja podaję sushi z wasabi oraz słodkim sosem chilli


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
07.11.2009

ne jestem znawcą sushi, pokazany przepis to sushi domowe, a mnie i mojemu mężowi smakuje zrobione wg. powyższego przepisu

 
23.10.2009

Juz od dawna robie sushi ale pierwszy raz słyszę by do ryżu dodawac sos sojowy to chyba pomyłka.





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
110

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
21

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2930

szpinakowa :D

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
13

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

nena17

Ilosc dodanych przepisow:
21