Przepisy kulinarne
Sobota, 19 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43574
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Japońska

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Domowe sushi

Domowe sushi Justa1
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas inny: 40 minut
Kaloryczność: 150 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 40 dag kleistego ryżu (ryż do sushi lub taki najzwyklejszy w 1 kg torebkach)
  • sushi nori - listki prasowanych alg morskich - 5 listków
  • 5 plastrów łososia wędzonego
  • 2 lyżki sosu sojowego

świetne na kolację przy świecach

Etapy przygotowania

1. ryż gotować przez 25 minut w lekko osolonej wodzie (aż będzie kleisty), ostudzić, a następnie połączyć z sosem sojowym

2. na foli aluminiowej kładziemy listek alg, następnie kładziemy cienką warstwę ryżu oraz 1 plaster łososia - patrz w załączeniu zdjęcie (na zdjęciu widoczne są również warzwa - ja użyłam gotowej sałatki chińskiej firmy TAO TAO, ale ten składnik nie jest konieczny)

3. mocno zwinąć i pokroić na grube plastry

4. ja podaję sushi z wasabi oraz słodkim sosem chilli


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
07.11.2009

ne jestem znawcą sushi, pokazany przepis to sushi domowe, a mnie i mojemu mężowi smakuje zrobione wg. powyższego przepisu

 
23.10.2009

Juz od dawna robie sushi ale pierwszy raz słyszę by do ryżu dodawac sos sojowy to chyba pomyłka.





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
89

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!