Przepisy kulinarne
Środa, 30 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44032
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Francuska

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Winniczki z czosnkiem

Winniczki z czosnkiem argymir
Dodane przez:
Czas przygotowania: 4 dni

Składniki

  • winniczki
  • sól
  • masło
  • świeży czosnek
  • majeranek
  • oregano
  • korzeń pietruszki i selera

Ślimaki w skorupkach nadziewane sosem maślano-pietruszkowo-czosnkowym

Etapy przygotowania

Ślimak winniczek to lądowy ślimak płucodyszny z rodziny ślimakowatych. Występuje w Europie południowo-wschodniej i centralnej. W Polsce pospolity niemal na całym obszarze kraju, chociaż kiedyś występował tylko na południu. Ale w wiekach średnich jego hodowlę upowszechnili cystersi, którym pomagał w uzupełnieniu diety w pełnowartościowe białko. Winniczek zamieszkuje tereny o dużej wilgotności, lasy, parki, ogrody. Żywi się świeżymi liśćmi, stąd często uważany za szkodnika ogrodów. Zimuje w ściółce. Zbierać go można tylko w maju i to tylko na terenach wyznaczonych przez poszczególnych wojewodów.
Winniczek to bogactwo minerałów! We Francji uważany jest za przysmak. U nas zapomniany. Mięso ślimaka jest chude, zawiera duże ilości dobrej jakości białka, a także sporo wapnia, magnezu, miedzi, cynku i jodu. Dzisiaj uchodzi za prawdziwy rarytas. W przeszłości był elementem diety uboższych warstw społecznych. 
Zbiór
Winniczków trzeba szukać nad ranem w wilgotnej trawie na łąkach lub w parkach. Najlepiej wkładać je do wiklinowego koszyka z zamykaną klapką od góry, aby nam się ślimaki nie rozpierzchły.
Głodzenie
Winniczki trzeba przez 3-4 dni wygłodzić. Wkładamy je do piwnicy do wielkiego garnka, z wierzchu kładziemy gazę, którą mocujemy gumką. Ślimaki muszą mieć dostęp powietrza. Pomieszczenie nie może być suche. Trzeba też nadzorować, czy przykrycie garnka jest szczelne. Kiedyś zdarzyło mi się, że winniczki mi uciekły. Musiałem je ściągać ze ścian w całej piwnicy.
Mycie
Po czterech dniach obmywamy ślimaki wodą. Część z nich się ożywa i wychodzi ze skorupek. Te przeznaczamy do konsumpcji. Ślimaki, które się nie ruszają, wyrzucamy.
Solenie
Pozostałe przy życiu ślimaki obsypujemy dokładnie solą. Winniczki muszą się spienić i wypuścić śluz. Po zetknięciu z solą ślimaki powinny ponownie się schować w muszli.
Wrzątek
Po chwili winniczki wrzucamy na siedem minut do kotła z gotującą się wodą.
Drylowanie
Po przestudzeniu ślimaki wyciągamy z muszelek. Najlepiej zrobić to szpikulcem lub małym widelczykiem. Trzeba to robić delikatnie, by ze skorupki wydostać całego ślimaka. W środku nie mogą zostać żadne fragmenty ciała mięczaka.
Oddzielanie
Tylko połowa winniczka jest jadalna. Ta, dzięki której ślimak się porusza. Część, która była w muszli, trzeba oderwać od mięsistej nogi.
Rosołek
Pozyskane w ten sposób mięso gotujemy przez 2-3 godziny. Aż do miękkości. Zabijamy w ten sposób larwy i pasożyty, które mogą znajdować się w ślimaku. Winniczki gotujemy w rosole: sól, majeranek, oregano, korzeń pietruszki i selera.
Skorupki
Po wydrylowaniu ślimaków pozostały skorupki. Nie wolno ich wyrzucać! Puste muszle gotujemy przez pół godziny w solidnym roztworze soli kuchennej.
Masełko
Trzeba przygotować masełko czosnkowe, czyli zmiksować zwykłe masło ze świeżym czosnkiem i pietruszką. 
Pakowanie
Mamy trzy składniki: ugotowane półtuszki ślimacze, skorupki i masełko. Bierzemy więc skorupkę, pakujemy do środka trochę masełka i na koniec mięso winniczka.
Zapiekanie
W ten sposób postępujemy z całym naszym zbiorem ślimaków. Taki półprodukt możemy zamrozić i podać gościom w zimowy wieczór jako przystawkę. Aby przygotować potrawę do konsumpcji, trzeba ślimaki w skorupkach wyłożyć na blachę i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Otworem muszli do góry, bo inaczej wycieknie nam całe roztopione masełko. Ślimaki wyjmujemy gdy poczujemy przyjemny zapach ciepłego czosnku. Ślimaki podajemy jako przystawkę z grzankami posmarowanymi masełkiem czosnkowym. No i oczywiście z lampką schłodzonego białego wytrawnego wina.

 

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
27.7.2009

Kilka lat temu jadłam, mój sąsiad przygotował ale po wyjęciu z muszli były gotowane w białym winie i potem chyba podsmażane na masełku z zieloną pietruszką. No i do tego oczywiście swojskie wino... To były czasy...

 
27.6.2009

nie wiem czy odważyłabym się zjeść ślimaka :D

 
07.5.2009

Ślimaki w jedzeniu przypominają mi marynowane maślaczki,tylko całkiem inny smak.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55