Przepisy kulinarne
Czwartek, 21 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44052
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Francuska

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Schab w cieście francuskim z jabłkami

Schab w cieście francuskim z jabłkami
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Kaloryczność: 680 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1/2 kg mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 jajka
  • 1/2 szlanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki smalcu
  • łyżka majeranku
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Ciasto rozmrozić w lodówce. Mięso natrzeć solą, pieprzem i obsmażyć na połowie smalcu, wlać bulion i dusić 10 min.

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, posypać majerankiem i podsmażyć na rumiano na pozostałym smalcu.

Ciasto rozwinąć, ułożyć na natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blasze. Na cieście położyć mięso, posmarować białkiem, obłożyć połową jabłek, zawinąć i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta naciąć, posmarować rozmąconymi żółtkami. Resztę jabłek ułożyć w brytfannie wokół mięsa. Piec 50 minut w temp. 230°C.

Pieczeń pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami oraz pieczonymi jabłkami.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2923

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Ilosc dodanych przepisow:
403

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167