Przepisy kulinarne
Wtorek, 29 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44006
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Francuska

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Karkówka na soli

Karkówka na soli
Dodane przez:
Czas przygotowania: 135 minut
Czas pieczenia: 135 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • karkówka - 2 kg
  • sól - 1 kg
  • musztarda francuska - 2 słoiczki

Jeden z najprostszych, a zarazem najlepszych przepisów na karkówkę pieczoną w piekarniku.

Etapy przygotowania

Na blaszce rozsypać sól (około 1 cm). Na soli ułożyć karkówkę. Karkówki nie należy wcześniej doprawiać ani kroić na kawałki. Tak ułożoną karkówkę pokrywamy warstwą musztardy francuskiej (dzięki musztardzie mięso skruszeje i nabierze smaku). Całość wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika, po 15-20 minutach temperaturę obniżamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 45 minut (czas pieczenia nie jest jasno określony, najlepiej sprawdzać mięso szpikulcem, bo z doświadczenia wiem, że karkówka karkówce nierówna). Idealnie upieczone mięso powinno dosłownie rozpadać się podczas krojenia i "rozpływać" w ustach; jest bardzo soczyste. Nie należy obawiać się, że będzie słone. Przeciwnie, czasami kusi mnie, by jednak zamarynować je w odrobinie soli przed pieczeniem.

Smacznego!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
219

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194