Przepisy kulinarne
Środa, 27 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44056
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Francuska

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Karkówka na soli

Karkówka na soli
Dodane przez:
Czas przygotowania: 135 minut
Czas pieczenia: 135 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • karkówka - 2 kg
  • sól - 1 kg
  • musztarda francuska - 2 słoiczki

Jeden z najprostszych, a zarazem najlepszych przepisów na karkówkę pieczoną w piekarniku.

Etapy przygotowania

Na blaszce rozsypać sól (około 1 cm). Na soli ułożyć karkówkę. Karkówki nie należy wcześniej doprawiać ani kroić na kawałki. Tak ułożoną karkówkę pokrywamy warstwą musztardy francuskiej (dzięki musztardzie mięso skruszeje i nabierze smaku). Całość wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika, po 15-20 minutach temperaturę obniżamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 45 minut (czas pieczenia nie jest jasno określony, najlepiej sprawdzać mięso szpikulcem, bo z doświadczenia wiem, że karkówka karkówce nierówna). Idealnie upieczone mięso powinno dosłownie rozpadać się podczas krojenia i "rozpływać" w ustach; jest bardzo soczyste. Nie należy obawiać się, że będzie słone. Przeciwnie, czasami kusi mnie, by jednak zamarynować je w odrobinie soli przed pieczeniem.

Smacznego!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

szpinakowa :D

Ilosc dodanych przepisow:
1

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230